Sondaj în județul Suceava: PSD, ALDE și PNL aproape la egalitate în preferințele sucevenilor.


Intră acum și în grupul de

Un sondaj efectuat la începutul lunii mai în județul Suceava indică faptul că, la doi ani de la alegerile locale, PSD, ALDE și PNL sunt aproape la egalitate în preferințele sucevenilor.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 1-7 mai la cererea ALDE.

La sondaj au participat 984 de persoane din județul Suceava.

Sondajul a fost realizat de o casă de sondare consacrată prin metoda CATI (Computer-assisted telephone interviewing) și are o marjă de eroare de ­± 3%.

Astfel, în ceea ce privește votul sucevenilor pentru Consiliul Județean Suceava, sondajul arată că PNL ar fi votat de 30 la sută dintre cei care vor participa la vot, în timp ce PSD și ALDE vor obține, fiecare, câte 26 la sută din voturi.

De menționat că partidul inițiat de fostul premier Dacian Cioloș, România 100 este creditat cu 10 la sută din voturi, fiind urmat de USR cu 4%, Pro România cu 2% și PMP cu 2%.

Această configurație este valabilă doar pentru 47% dintre respondenții care au indicat un partid în condițiile în care 53 la sută dintre intervievați au spus că nu votează sau nu sunt deciși.

În prezent, în Consiliul Județean Suceava sunt reprezentate doar două partide: PNL și PSD.

În ceea ce privește intenția de vot la alegerile parlamentare, situația este ușor modificată.

Astfel, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, PNL și PSD ar obține fiecare câte 26 la sută din voturi, iar ALDE ar fi votat de 24 la sută dintre alegători.

Potrivit aceluiași sondaj, partidul lui Dacian Cioloș ar fi votat de 13 la sută dintre alegătorii suceveni, USR de 4 la sută, Pro România de 3 la sută, PMP de 2 la sută.

Pentru alegerile parlamentare au indicat un partid 46 la sută dintre sucevenii intervievați în timp ce 54 la sută au spus că nu merg la vot sau nu sunt deciși.

Principalele informații în urma acestui sondaj indică o creștere de circa cinci ori a încrederii sucevenilor în ALDE, probabil datorită prezenței active a liderului organizației județene, deputatul Alexandru Băișanu, aproape o înjumătățire a încrederii în PSD, dar și menținerea PNL la încrederea de la alegerile parlamentare din 2016.

Prin acest sondaj se arată clar nevoia unei alternative la partidele tradiționale prin încredrea acordată partidelor inițiate de trei foști prim miniștri, respectiv Călin Popescu Tăriceanu, Dacian Cioloș și Victor Ponta.

De remarcat este că situația actuală din politica românească a generat un sentiment de respingere a factorului politic în condițiile în care mai mult de jumătate din electorat nu dorește să participe la vot.(T.B.)


Intră acum și în grupul de