Ioan Bălan, în Parlament: Compania Națională de Drumuri are performanțe zero, dar zeci de directori plătiți consistent și puțini specialiști. El cere ministrului Transporturilor și șefului CNAIR să explice situația


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a solicitat,  în Parlament, printr-o interpelare adresată ministrului Transporturilor, Lucian Șova și directorului CNAIR, Narcis Neaga, să explice situația din cadrul Companiei Naționale de Drumuri care are zeci de directori și rezultate zero.

„Toate eșecurile înregistrate de România în planul realizării proiectelor de infrastructură sunt generate de slabul management de care a dat dovadă, cel puțin în ultimii ani, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Licitații insuficient pregătite, proiecte tehnice de slabă calitate, cereri de finanțare cu multe probleme, lipsă de strategie și planificare, contestații peste contestații admise în instanțele de judecată reprezintă numai câteva dintre aspectele care pot caracteriza C.N.A.I.R., deși obiectivul principal al reorganizării C.N.A.D.N.R a fost tocmai creșterea performanțelor instituției”, a arătat Bălan.

El îi spune ministrului că dacă va accesa pagina electronică a C.N.A.I.R.,  va fi imposibil să nu remarce faptul că structura de conducere a C.N.A.I.R. cuprinde, pe lângă poziția de director general pe care o ocupă Narcis-Ștefan Neaga, încă 28 de directori și doi consilieri ai directorului general.

„Nu cred că mai există la nivel internațional o instituție cu performanțe zero care să fie populată cu zeci de directori, plătiți consistent din fondurile publice. Și, de parcă acest aspect nu ar fi îndeajuns, asociațiile specializate din zona de interes a infrastructurii din România spun că C.N.A.I.R. a intrat într-un proces puternic de deprofesionalizare, între miile de angajați ai companiei existând tot mai puțini specialiști de profil: ingineri constructori, arhitecți, tehnicieni”, arată deputatul liberal sucevean.

El cere ministrului Transporturilor, în condițiile în care C.N.A.I.R. este pe cale să eșueze în accesare miliardelor de euro din fondurile europene disponibile în cadrul de programare 2014-2020, să spună care este numărul total al funcțiilor de conducere care există astăzi la nivelul C.N.A.I.R., precum și salariul mediu plătit în luna mai 2018, pentru funcțiile de director-general, director-general adjunct, director, director-adjunct și directori de regionale.

Totodată, Bălan solicită o situație cu bonusurile de performanță/prime/alte beneficii financiare acordate angajaților cu funcții de conducere din cadrul C.N.A.I.R. în perioada 1 ianuarie 2017 – 1 iunie 2018.

Deputatul sucevean cere și o situație detaliată cu privire la numărul total de angajați ai C.N.A.I.R., precum și salariul mediu plătit în luna mai 2018 pentru funcțiile de execuție precum și o situație detaliată cu privire la pregătirea profesională a angajaților C.N.A.I.R., încadrați în funcțiile de execuție, care să reflecte: studii de specialitate (specializările absolvite – licență/masterat) și experiență profesională de specialitate (numărul de ani de experiență în domeniul construcțiilor civile).(T.B.)


Intră acum și în grupul de