PSD Suceava îl acuză pe Nechifor de „șiretenie, viclenie, demagogie și minciună” deși recunoaște că din 930 de milioane de lei pe PNDL s-au decontat lucrări de 5 milioane de lei, iar din suma de 40 de milioane de lei cerută la prima evaluare de primarii suceveni pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații s-au alocat 24 de milioane de lei


Intră acum și în grupul de

Organizația județeană PSD Suceava l-a acuzat, miercuri, pe liderul organizației județene Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, de șiretenie, viclenie, demagogie și minciună pentru că a acuzat Guvernul că nu a alocat suficiente fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații sau că ritmul de implementare a Programului Național de Dezvoltare Locală este extrem de scăzut, județul Suceava fiind pe ultimul loc în țară cu un grad de decontare de circa 6 la sută.

PSD Suceava recunoaște însă că din primele solicitări ale primarilor, care totalizau 40 de milioane de lei, Guvernul a alocat doar 24 de milioane de lei, iar în județ au fost decontați doar 5 milioane de lei prin PNDL din suma totală de 930 de milioane de lei.

Astfel, într-un comunicat de presă, PSD Suceava arată că marți,la Suceava, s-a desfășurat o conferință de presă a celui mai nou actor de pe scena politică națională și județeană.

„E vorba de un partid nou, mic, la a cărui dimensiune începe să se reducă și liderul său județean care a susținut această conferință. Cu șiretenia sa recunoscută ( pe care el o consideră abilitate politică dar pe care sucevenii au sancționat-o în 2016) acesta a prezentat mass- mediei  o serie de neadevăruri sau jumătăți de adevăr cu scopul de a denigra activitatea guvernării PSD – guvernul partidului căruia îi datorează tot ce a realizat până acum”, se arată în comunicat.

Astfel, pentru o corectă informare a sucevenilor PSD Suceava prezintă „varianta reală” a faptelor supuse discuției.

„Din nefericire, în lunile iunie- iulie, județul Suceava s-a confruntat cu precipitații abundente care au generat inundații soldate cu pagube materiale în numeroase localități. Au fost afectate drumuri naționale, județene, locale, poduri, diguri, locuințe, culturi agricole. Cu o coordonare excelentă primarii, reprezentanții I.S.U, ai Jandarmeriei, ai Prefecturii au intervenit, au rezolvat situațile critice, au realizat o evaluare a pagubelor .Menționăm că perioadele ploioase și viiturile s-au succedat. Printr-o hotărâre de guvern au fost alocate sume necesare refacerii obiectivelor afectate îndeosebi a celor de mare importanță. Pentru pagubele evaluate până la data de 13 iulie, județul Suceava a primit una dintre cele mai mari sume din țară . Suma solicitată de primării a fost de aproape 40 milioane lei din care s- au primit aproape 24 de milioane de lei  (60 % ). Consiliului Județean  i s-a  alocat în două tranșe  întreaga sumă solicitată: 7, 725 milioane  lei. Nu au fost acordate despăgubiri pentru străzi și drumuri comunale neclasificate ; aceste obiective vor beneficia de sumele necesare remedierii, împreună cu alte obiective afectate după data de 13 iulie, printr-o nouă hotărâre de guvern ce a fost anunțată și care se va finaliza după rectificarea bugetară din această lună.Acest fapt este bine cunoscut de personajul politic menționat anterior încât solicitarea pe care a făcut-o  guvernului este o demagogie puerilă”, se explică în comunicat.

În ceea ce privește PNDL, PSD Suceava arată că prin acest program guvernamental județului Suceava i s-a alocat cea mai mare sumă din țară ( 930 milioane lei) pentru finanțarea a 252 de proiecte de infrastructură în toate localitățile.

„Primarii au depus până în decembrie 2017 aceste proiecte, au semnat contractele de finanțare până în primăvara acestui an, iar acum toate primăriile derulează proceduri de achiziție a proiectării și execuției obiectivelor menționate. Faptul că deja au fost primele solicitări de plată care au și fost onorate de MDRAP ( în valoare de aproape  5 milioane de lei) este o dovadă că acest minister dispune și virează rapid sumele solicitate de către primării”, susține PSD Suceava.

Totodată, în comunicat se subliniază că modul tendențios în care deputatul noului partid a afirmat că această sumă este extrem de mică este doar o nouă încercare de dezinformare care poate „să pună într-o lumină nefavorabilă în fața sucevenilor strădania celor 113 primari suceveni” care au accesat acest program pentru comunitățile lor.

„În general apariția unui nou partid pe scena politică ar trebui să fie în avantajul sucevenilor care ar avea o opțiune suplimentară, însă,  din pacate, în acest caz, sucevenii sunt puși în fața unei opțiuni caracterizate  prin șiretenie, viclenie, demagogie, minciună”, conchide PSD Suceava.

Reamintim că liderul sucevean al Pro România a spus că sumele de bani pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații în județul Suceava au fost insuficiente, iar unele primării au primit 1000 sau 2000 de lei de la Guvern, sume total insuficiente și a cerut Guvernului să aloce întreaga sumă solicitată de primari.

El a mai spus că este pentru prima dată când în cazul programelor de dezvoltare locală județul Suceava este pe ultimul loc în țară la implementare și decontări deși are proiecte în valoare totală de 906 de milioane de lei.

(N.B.)


Intră acum și în grupul de