Nechifor propune ca mandatul președintelui să fie redus la patru ani și alegerile prezidențiale să fie cuplate cu cele parlamentare. De la decuplarea acestor alegeri între președinte și majoritatea parlamentară au fost doar situații conflictuale care nu au adus nimic bun


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul organizației județene Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, responsabil cu Administrația Publică a Pro România propune modificarea Constituției astfel încât să se revină la mandatul de patru ani pentru președintele României, iar alegerile prezidențiale să fie cuplate cu cele parlamentare astfel încât cei aleși să nu se mai poată deroba de responsabilități.

Nechifor a spus într-o conferință de presă că se constată că decuplarea alegerilor prezidențiale de cele parlamentare nu a produs mutații pozitive pentru România.

”Modificarea duratei mandatului președintelui țării, de la patru la cinci ani nu cred că a adus nimic bun. Să fim sinceri cu noi înșine și să vedem în ce măsură președintele a colaborat într-o manieră corectă cu Guvernul și invers”, a spus deputatul.

El a arătat că privind la cele trei etape prezidențiale, cele două mandate ale lui Traian Băsescu și cel al lui Klaus Iohannis, se observă că, în general, situația lor de a coabita cu Guvernul, de a colabora, nu s-a întâmplat ci, mai degrabă, au fost situații conflictuale.

„Faptul că s-a decuplat mandatul președintelui de cel parlamentar a făcut ca și în 2004 și în 2009 și în 2014 să avem situații de conflict politic între președinte și Parlament și majoritatea parlamentară și Guvern și lucrul acesta nu a dus la rezultate”, a adăugat deputatul.

El a amintit că întotdeauna s-a arătat cu degetul, Traian Băsescu către Guvern, Guvernul către Traian Băsescu și Klaus Iohannis, ba unul către altul și că s-au derobat de responsabilitate.

„Eu nu cred că vreun român a votat președintele gândindu-se că toată ziua va sta cu parul după colț să dea în guvern, sau că românii au votat partide gândindu-se că acea formațiune care va prelua guvernarea va căuta sămânță de conflict cu președintele”, a spus Nechifor.

El a arătat că și în prezent este un blocaj total pentru că președintele Klaus Iohannis nu convoacă CSAT, iar Guvernul nu poate face rectificarea bugetară.

„Noi rămânem și ne uităm de pe margine la o situație înghețată politic , un fel de război rece, iar țara nu progresează. Ar trebui să fim cinstiți și să discutăm o soluție politică, să înțelegem ce s-a întâmplat în fapt, în realitate”, a declarat parlamentarul sucevean.

El consideră că și în interiorul Pro România ar trebuie să discute această propunere de revenire la formula de a cupla alegerile prezidențiale de cele parlamentare, subliniind că  momentul optim este 2024 când se cuplează natural alegerile, iar cei care preiau puterea să nu se mai derobeze și să arate spre alții ci și să-și asume responsabilitatea.

„De ce să nu aibă parte românii de o guvernare care să meargă în aceeași direcție?” s-a întrebat deputatul.

El a menționat că ar trebui ca prin modificarea Constituției să se revină asupra duratei mandatului președintelui.

Nicăieri în lumea asta nu am văzut atâta bătaie pe ciolanul politic între Președinție și Guvern, a concluzionat Nechifor. (T.B.)

 


Intră acum și în grupul de