Băișanu: Se conturează tot mai mult soluția „ultima subvenție” în termoficarea Sucevei. Cu banii aruncați în ultimii 14 ani într-un sistem ineficient de termoficare se construia un nou oraș


Intră acum și în grupul de

Liderul ALDE Suceava, Alexandru Băișanu, a declarat, miercuri, că viața i-a dat dreptate și că sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava este împovărător și pentru populația care este branșată la acest sistem și pentru municipalitate.

„Viața mi-a dat dreptate și vedem acum că acest sistem este păgubos, iar costurile sunt mari atât pentru cei care sunt beneficiari ai serviciului, dar și pentru bugetul local. În loc să aruncăm milioane de euro anual în pământ la propriu, pentru că de la bugetul local se plătesc pierderile din rețea, mai bine am oferi o ultimă subvenție generală cu care fiecare să-și poată monta propriul sistem de încălzire, iar cei care au deja centrale proprii să obțină compensații”, a declarat Alexandru Băișanu.

Liderul ALDE Suceava a explicat că deja se vorbește de un preț al gigacaloriei ce depășește 100 de euro, ceea ce înseamnă un cost foarte ridicat pentru încălzirea apartamentelor în condițiile în care serviciile oferite de firmele care asigură termoficarea în municipiu nu sunt dintre cele mai bune. El a amintit că în iarna trecută, folosind tot gaz metan pentru producerea agentului termic, mulți dintre suceveni au reclamat că este frig în case.

El a apreciat că cei care au centrale termice proprii își pot asigura confortul necesar la costuri mai mici.

„Va fi din nou o iarnă grea pentru mulți dintre suceveni din cauză că primarul nu și-a dorit cu adevărat să rezolve problema aceasta”, a spus Băișanu.

Deputatul sucevean a amintit că în anii trecuți s-au dat subvenții de milioane de euro tot din banii sucevenilor, iar cei care suferă cel mai mult sunt sucevenii care au propriile centrale de apartament pentru că banii lor din taxe și impozite, în loc să se regăsească în investiții în municipiu care să ducă la creșterea calității vieții se cheltuie pentru a acoperi „găurile” sistemului de termoficare.

„De fapt ne păcălim unii pe alții. În loc să o ducem toți mai bine și să beneficiem de căldură și apă în case cu costuri reduse, noi aruncăm cu bani într-un sistem despre care toată lumea știe că nu poate fi făcut rentabil”, a explicat liderul ALDE Suceava.

Potrivit acestuia, în municipiul Suceava sunt 52 km de reţea primară şi 413 km de reţea secundară din care doar 35 la sută a fost înlocuită, iar restul conductelor sunt învechite.

„Am cheltuit până acum în municipiu cu termoficarea peste 500 de milioane de euro, din care peste 70 de milioane de euro au fost subvenții și avem o centrală, Termica, în faliment și o centrală privată, Bioenergy, în pragul falimentului. Cât trebuie să mai dureze până când se recunoaște că acest sistem nu este funcțional în Suceava și de ce trebuie să mai „subvenționăm” și în iarna asta cu 3,5 milioane de euro?”, a întrebat Băișanu.

Potrivit lui Băișanu cu banii „aruncați” în termoficare se construia un nou oraș.

El a menționat că a propus în urmă cu doi ani proiectul „ultima subvenție” prin care sucevenii să primească, ca o ultimă subvenție bani pentru instalarea de centrale de apartament, pe gaz metan sau energie electrică, iar cei care au deja instalate centrale de apartament să beneficieze de scutirea de la plata taxelor și impozitelor locale până la concurența cu suma acordată celor care primesc noi centrale termice.

Băișanu a spus că această soluție a venit după ce a studiat mai multe situații similare din țară unde lucrurile funcționează corespunzător. (N.B.)


Intră acum și în grupul de