Expertul contabil sucevean Luminița Chihai: Urmează controale fiscale severe pentru că este nevoie de bani la buget. Creșterea economică este una inflaționistă, iar majorarea salariilor și pensiilor a fost „mâncată” de creșterile la utilități, servicii sau combustibili


Intră acum și în grupul de

Expertul contabil sucevean Luminița Chihai, responsabil de politici fiscal-bugetare în cadrul organizației județene Suceava a Pro România, a declarat, vineri, într-o conferință de presă că oamenii de afaceri se așteaptă la controale fiscale severe pentru că este nevoie de creșterea veniturilor bugetare în condițiile actuale.

„Deși aparent este o creștere economică aceasta este una inflaționistă, bazată pe creșterea consumului. Investițiile sunt în scădere. Înregistrăm a șaptea lună consecutiv de creștere a inflației care a ajuns la 5,1 la sută, mult peste media din zona euro de 2,1 la sută. Bătrânii se bucură degeaba de creșterea punctului de pensie, ne bucurăm degeaba de creșterile salariale pentru că efectiv sunt mâncate de inflație”, a spus Chihai.

Ea a arătat că, din păcate, investițiile la nivel general sunt în continuare în scădere și creșterea economică e dată doar de creșterea consumului.

„Am simțit pe facturi că utilitățile s-au scumpit cel mai mult, gazele naturale cu peste 16 la sută, serviciile, combustibilii cu 5,6 la sută. Datoria externă a crescut cu 4,1 miliarde de euro în acest an, din păcate pe seama datoriilor pe termen scurt ceea ce înseamnă că tot pensiile și salariile înghit creditele obținute pe plan extern”, a spus reprezentantul Pro România.

Ea a adăugat că pe acest fond, oamenii de afaceri sunt îngrijorați pentru că se prefigurează o creștere a controalelor fiscale în vederea creșterilor veniturilor bugetare.

Chihai a explicat că la ultima rectificare bugetară, veniturile obținute din impozite și taxe au fost ajustate negativ cu 2,4 miliarde de lei, ceea ce nu înseamnă că bugetul nu are nevoie de acești bani.

„Pentru a-și menține țintele de deficit, bugetul are nevoie de acești bani. Deja se vorbește despre o schimbare a modalităților de control, de o intensificare în ultimul trimestru al controalelor, mai ales la contribuabilii mari și mijlocii, de modificarea acelor criterii de risc care sunt pentru controalele fiscale, de modificarea procedurilor de control ceea ce ne duce cu gândul că vor urma niște controale destul de severe și, de ce nu, considerăm că pot fi și abuzive”, a spus Chihai. (T.B.)

Conferinta de presa Pro România , filiala Suceava

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 13. September 2018


Intră acum și în grupul de