Cimitirul eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial din cartierul Burdujeni a fost reabilitat cu sprijinul Filialei Suceava „Plăieșii” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”


Intră acum și în grupul de

Filiala Județeană Suceava „Plăieșii” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava și Parohia Bisericii „Sfânta Treime” Burdujeni-sat a încheiat la data de 14 septembrie 2018 activitatea de conservare și respectiv reabilitare a parcelei destinată Cimitirului eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, amplasată în partea de Vest a Cimitirului Bisericii „Sfânta Treime” din Cartierul Burdujeni al municipiului Suceava.

Această acțiune succede celei desfășurate, de asemenea cu ajutorul Primăriei municipiului Suceava, anterior datei de 27 august 2017, la troița ridicată la căpătâiul eroului bucovinean Ion Grămadă, precum și la calea de acces la mormântul său, ultima lucrare constituindu-se într-un beneficiu major pentru mulți suceveni.

Evenimentul de astăzi, 14 septembrie 2018, s-a desfășurat sub genericul cunoscut deja, „SUCEAVA CINSTEȘTE EROII” și s-a constituit într-un nou moment dedicat de cetățenii acestui oraș aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și a Războiului pentru Întregirea Neamului.

Procesul de reabilitare a fost dictat prin excelență de incompatibilitatea dintre starea de fapt existentă în perimetrul parcelei de onoare a cimitirului și nivelul simțămintelor, de buni români, ale fiecăruia dintre noi, sucevenii.

Am găsit energiile și voința necesară pentru a readuce astăzi un somn liniștit, binemeritat, celor 800 de soldați români „împroprietăriți pentru veșnicie” în doar 200 m2 din Cimitirul Bisericii „Sfânta Treime” Burdujeni-sat.

De asemenea, ne-am dorit să readucem acest așezământ sacru la forma și aspectul dat de cetățeni marcanți ai acestui oraș, în frunte  cu dr. Dumitru Manoliu, care au edificat și inaugurat acest așezământ în anul 1924.

Am primit sprijin material și financiar, necondiționat, din partea domnilor Petru CORDUNEANU, preot iconom stavrofor în satul Pâraie, comuna Mălini, Cezar TULBURE, inginer la Direcția Silvică Suceava, Ștefan-Gheorghe PUNTEA, director al reprezentanței „Destine”- Broker de Asigurare Suceava și Georgel NISTOR, meșter popular din comuna Cornu Luncii.

S-au implicat profund în realizarea acestui proiect, nu numai ca angajați ai Primăriei Suceava, dar și emoțional, doamna Virginia LAZĂR și pe domnii Cezar UNGUREANU, Tiberiu-Dragoș LAZĂR și Vladimir VASINCU.

În centrul acestui tablou, cu buni români și-au regăsit locul colonelul (rtr.) Neculai NIGA și maistrul militar principal (rtr.) Dumitru DAVIDEL, președinte și respectiv prim-vicepreședinte în cadrul Filialei Județene Suceava „Plăieșii” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Aducem mulțumiri speciale primarului municipiului Suceava, domnul Ion LUNGU, care s-a raliat necondiționat provocării de suflet ce a venit din partea organizației noastre, a făcut eforturi pentru a o finanța și s-a bucurat împreună cu noi în fiecare etapă parcursă.

 Am onoarea să le mulțumesc tuturor participanților la lecția de civism și patriotism pe care am trăit-o împreună, incluzând aici pe reprezentanții administrației locale, ai clerului, ai instituțiilor de apărare, siguranță națională și ordine publică,  directorilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ din Cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, organizaților neguvernamentale și celorlalți cetățeni prezenți în ziua de 14 septembrie 2018 în Parcela de onoare a eroilor Primului Război Mondial.

Sărbătoarea noastră ar fi fost mai săracă și lipsită de culoare dacă la ea nu i-am fi regăsit pe reprezentanții viitorului acestei națiuni: elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, ai Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava și ai Școlilor Gimnaziale „Miron Costin”, „Jean Bart”, nr.6 și nr. 10. Le mulțumim comandanților și directorilor acestor instituții că au probat și de această dată că înțeleg ce trebuie să facă pentru ca acești tineri să fie formați în spiritul respectării valorilor noastre naționale.

(Secretarul executiv al Filialei Județene Suceava „Plăieșii” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Colonel (r.) Constantin I. CRĂCIUN)

 


Intră acum și în grupul de