Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon – 16 Septembrie 2018

Agenția pentru Protecția Mediului Suceava a lansat, vineri, un apel tuturor specialiştilor, factorilor de decizie, politicienilor, cadrelor didactice, studenţilor, elevilor, jurnaliştilor, cât şi întregii populaţii să continue eforturile şi să colaboreze pentru  aplicarea măsurilor de prevenire şi stopare a degradării stratului de ozon.

Directorul executiv al APM Suceava, Vasile Oşean a atras atenţia, într-un comunicat de presă, în preajma Zilei Internaţionale pentru Protecţia Stratului de Ozon, asupra necesităţii minimizării impactului negativ asupra stratului de ozon.

Sursa citată menţionează că în Calendarul evenimentelor ecologice ziua de 16 septembrie este Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon, zi în care a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon-16 septembrie 1987.

“Protocolul de la Montreal cu privire la substanţele care distrug stratul de ozon a fost elaborat sub conducerea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător, adoptat la data de 16 septembrie 1987 și care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989. Protocolul obligă părțile semnatare să elimine progresiv substanțele care diminuează stratul de ozon, conform unui calendar prestabilit. Un număr de 196 de state au ratificat Protocolul de la Montreal, care este un model de acord multilateral în domeniul protecției mediului. Stratul de ozon este un scut fragil de gaz care  protejează Pământul de acțiunea  dăunătoare a radiațiilor  ultraviolete. Acesta  absoarbe cea mai mare parte  a acestor radiații (97-99% din ultraviolete), care altfel ar deteriora  formele de viață de pe Pământ. Controlul tot mai strict al substanţelor care epuizează stratul de ozon, în cei 31 de ani scurşi de la adoptarea Protocolului de la Montreal, nu numai că a condus la protejarea stratului de ozon pentru generaţia actuală şi cele viitoare, dar a contribuit şi la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. Deasupra Antarcticii  se produc cele mai ritmice şi mai dramatice micşorări ale stratului de ozon. De obicei, „gaura” din stratul de ozon de deasupra Antarcticii atinge intensitatea maximă la începutul lunii octombrie. Aceasta continuă să se extindă”, a explicat Oşean.

El a precizat că tema pentru Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon din acest an – “Păstrați răcoare și continuați: Protocolul de la Montreal” reprezintă un apel de mobilizare motivant, care “ne îndeamnă pe toți să continuăm activitatea exemplară de protejare a stratului de ozon și a climei”, în conformitate cu Protocolul de la Montreal.

 

“Tema are două conotații – că munca noastră de protejare a stratului de ozon protejează clima și că Protocolul de la Montreal este un tratat „rece”, exemplificat de succesul său remarcabil. Diminuarea stratului de ozon duce la: scăderea eficacităţii sistemului imunitar, cu apariţia infecţiilor, a cancerului de piele, a cataractelor şi a orbirii, arsuri grave în zonele expuse la soare,  necrozarea frunzelor la plante, distrugerea vieţii marine, a planctonului, degradarea unui număr important de materiale plastice utilizate în construcţii, vopsele etc”, a mai spus Oşean.

(L.B.)