Deputatul Ioan Bălan cere, în Parlament, clarificări de la ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb: De ce eventualele autostrăzi din zona Moldovei care s-ar realiza din fonduri europene sunt abandonate în favoarea așa-ziselor parteneriate public-privat cu impunerea unei taxe de utilizare


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut, miercuri, în Parlament, ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să explice motivele slabei absorbții de fonduri europene, lipsa de proiecte europene bine întocmite și de ce acceptă ca autostrăzile din zona Moldovei care ar putea să fie realizate cu finanțare europeană gratuită să fie făcute prin prezumtive parteneriate public-privat.

„Potrivit informațiilor disponibile, în timp real, pe pagina electronică a Comisiei Europene, la următoarea adresă: https://cohesiondata.ec.europa.eu/countries/RO, România a reușit să cheltuiască efectiv doar 5,4 miliarde de euro, din cele peste 37,6 miliarde disponibile. Din fondurile atrase deja, mai mult de 3,3 miliarde de euro reprezintă fondurile destinate agriculturii și dezvoltării rurale”, a arătat Bălan.

El consideră că o situație extrem de îngrijorătoare o reprezintă utilizarea celorlalte componente de finanțare.

Astfel, în vreme ce fondul de dezvoltare regională are alocate peste 13,7 miliarde euro, România a atras până acum numai 0,8 miliarde euro, reprezentând 6%, iar din Fondul Social European, fond destinat ocupării și calificărilor, cu o valoare de 5,4 miliarde euro, România a cheltuit efectiv în 4 ani numai 0,08 miliarde, reprezentând 2%.

„ Așadar, pe cele mai important componente – Fondul de Dezvoltare Regională și Fondul Social European – rata de utilizare a banilor este de 5%”, a notat Bălan.

El reamintește ministrului declarațiile comisarului european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu, care a reclamat faptul că Guvernul nici măcar nu a avansat proiecte viabile, mature, pentru finanțarea lucrărilor de infrastructură sau pentru rezolvarea problemelor apărute în piața muncii.

În aceste condiții, Ioan Bălan a cerut ministrului să prezinte motivul pentru care Guvernul nu este capabil să înainteze Comisiei Europene proiecte bine structurate, care să beneficieze de finanțare nerambursabilă.

El întreabă dacă problema o reprezintă resursa umană din cadrul autorităților de management și din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, vă solicit să precizați dacă ați solicitat asistență tehnică directă de la Comisie, pentru creșterea gradului de utilizare a fondurilor europene și pentru elaborarea proiectelor.

Bălan cere și o situație cu proiectele majore transmise Comisiei Europene, până la data de 1 octombrie 2018, pentru finanțare în cadrul celor două fonduri: Fondul de Dezvoltare Regională și Fondul Social European.

„Vă solicit să clarificați motivul pentru care Guvernul renunță la finanțarea unor investiții din fonduri europene nerambursabile (autostrăzile Moldovei) și promite că le va realiza dintr-un utopic parteneriat public-privat. Vă solicit să clarificați și de ce Ministerul Fondurilor Europene acceptă ca eventualele autostrăzi care s-ar realiza din fonduri europene și a căror utilizare ar fi gratuită pentru români, să fie abandonate în favoarea așa-ziselor parteneriate public-privat, care înseamnă impunerea unei taxe de utilizare a autostrăzii?”, a mai cerut Ioan Bălan.(T.B.)


Intră acum și în grupul de