Băișanu, la România TV: Dacă nu sunt bani de pensii, ar trebui să plece cei din guvern acasă. Problema gravă este depopularea țării în același timp cu sugrumarea capitalului românesc. La asta trebuie să găsim soluții


Intră acum și în grupul de

Deputatul ALDE de Suceava Alexandru Băișanu a atras, luni, atenția că depopularea țării va pune în mare dificultate sistemul de pensii din România și că trebuiesc găsite soluții pe termen lung pentru ca viitorii pensionari să aibă asigurat un venit pe măsura muncii pe care au depus-o în activitate, dar în același timp a spus că teama pensionarilor că nu vor fi bani pentru plata pensiilor va trebui să fie demontată de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici.

Băișanu a spus la România TV că este foarte important să se țină cont de întrebările pe care și le pun oamenii privind sustenabilitatea sistemului de pensii.

„Este foarte important ca oamenii să știe dacă există posibilitatea de a avea sau nu bani pentru plata pensiilor, dar cred că atât timp cât ministrul Finanțelor a declarat că sunt bani nu cred că este un semn de îngrijorare. În cazul în care declarația lui este una corectă, înseamnă că trebuie să mergem înainte. În cazul în care este o minciună, e un fals, atunci ar trebui să plece toți acasă”, a declarat Băișanu.

Deputatul sucevean a atras atenția însă că problema majoră este depopularea țării pentru că foarte mulți români pleacă din țară și lucrează în străinătate, care coroborat cu acțiunile ANAF și ale Ministerului de Finanțe de a sufoca cu controale și amenzi doar capitalul românesc, nu face altceva decât să ducă la blocare dezvoltării firmelor românești și descurajarea românilor să revină în țară.

„Se pune jugul numai pe firmele românești. În momentul de față am reușit să sugrumăm capitalul românesc. Singurul capital care mai face ceva, este capitalul de extern. Ajutoarele de stat se dau numai firmelor străine, iar firmele românești trebuie doar să muncească și să plătească dări la stat”, a spus Băișanu.

Mai mult, deputatul sucevean a arătat că fenomenul depopulării se vede cu ochiul liber în școlile din țară, amintind că în perioada când el era elev în școala primară erau câte 12 clase de în același an, iar acum la aceeași școală pe care a frecventat-o sunt doar două clase întâi.

El s-a întrebat cine va plăti pensiile peste 15 ani, când acum sunt foarte puțini copii, din care o parte vor pleca la muncă în străinătate, iar alții sunt dintre cei care vor primi ajutoare sociale.

„Din cele două clase întâi care sunt acum la școala mea, pe o parte scrie ”Diaspora”,  pe o altă parte scrie „România”, iar pe o alta „Ajutoare sociale”. Mă întreb câți dintre aceștia vor munci și vor putea susține sistemul de pensii”, a spus Băișanu.

El consideră că trebuie găsite soluții care să fie făcute în baza unor studii bine argumentate.

„Cu măsuri pompieristice nu se rezolvă o problemă atât de grea”, a conchis Alexandru Băișanu. (T.B.)


Intră acum și în grupul de