Vicepreședintele Pro România Cătălin Nechifor:Partidul Socialiștilor Europeni și-a luat mâna de pe PSD care a întors spatele Uniunii Europene și l-a retras din Guvernul Dăncilă pe Victor Negrescu care este liderul PES România


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România deputatul de Suceava Cătălin Nechifor a declarat, vineri, într-o conferință de presă că atitudinea PSD de a întoarce spatele Uniunii Europene a dus ca și Partidul Socialiștilor Europeni să-și ia mâna de pe PSD și să-și retragă din Guvernul Dăncilă pe ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, care este liderul PES România.

Nechifor a declarat că, în prezent, Guvernul României face orice, dar nu-și dorește să preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și că are sentimentul că această guvernare a ajuns la limita ei de potențial, de capacitate, iar declarațiile publice făcute inclusiv de premierul Dăncilă sunt foarte periculoase.

„Pentru un om care a stat la Bruxelles vreo nouă ani mi-e foarte greu să înțeleg de ce i s-a cășunat într-un asemenea mare hal pe Uniunea Europeană. Tot ce ține de Uniune, de această mare familie e deja indezirabil. Văd că se fac eforturi foarte mari și din partea unei părți a Parlamentului, văd foarte multe poziții ale unor parlamentari, în general PSD, împotriva acestei construcții europene”, a spus Nechifor.

El consideră că această abordare nu caracterizează poporul român, care este unul primitor și că faptul că puterea aduce critici instituțiilor europene este ca și cum ai chema oameni la tine acasă, că asta înseamnă preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, dar  să anunți că pleci în vacanță, că dai cu var, că nu ai chef să-i primești.

„Este extrem de dăunător. România face pași pentru a fugi de răspundere. Și-au dat seama că sunt total nepregătiți, că îi așteaptă o mare rușine, un mare pocinog și încearcă să scape de responsabilitate, dar într-un mod foarte laș care va dinamita pe termen scurt orice viitor al nostru ca țară în sânul Uniunii”, a spus deputatul sucevean.

Nechifor a subliniat că dacă începân cu anii 90 toate guvernele au făcut pași importanți pentru a afilia România la UE, după 30 de ani de democrație deodată nu mai place de Comisia Europeană, ceea ce este extrem de grav pentru România.

Vicepreședintele Pro România a mai spus că a constatat că politica externă e total inconsecventă și greu de înțeles, cu poziții contradictorii exemplificând cu anunțul făcut în primăvara acestui an de Liviu Dragnea că România își va muta ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, fiind primul stat european care a făcut acest anunț, iar acum premierul Viorica Dăncilă face „un galop de sănătate prin țările arabe”.

„E greu de înțeles. Ești promotor al ideii de a muta ambasada la Ierusalim, iar deodată parteneriatul cu statele arabe capătă o dimensiune fulminantă. Ceva nu se leagă. Cred că mai degrabă este vorba de un proiect personal al cuiva și nu le pasă de viitorul României, ci doar de al lor personal”, a apreciat Nechifor.

În ceea ce privește Președinția Consiliului Uniunii Europene, el a arătat că deja Finlanda și-a exprimat disponibilitatea de a prelua în avans această președinție, ceea ce este o premieră când un stat european face un asemenea anunț.

Mai mult, vicepreședintele Pro România a sesizat că și familia socialiștilor europeni a dat un semnal extrem de prost pentru PSD arătând că se delimitează de acest partid.

„Un semnal extrem de prost l-a dat familia socialiștilor europeni de la Bruxelles, care și-au retras, cumva, ministrul delegal pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Victor Negrescu nu este doar PSD, ci este și șeful PES pe România, adică și al familiei politice din care și PSD este parte, iar plecarea lui din fruntea acestui minister care se ocupa cu președinția rotativă este un semnal cât se poate de clar că PES și-a luat mâna de pe PSD pentru că PSD astăzi și o spun cu foarte multă tristețe, s-a orientat cu spatele la Uniunea Europeană, s-a orientat către o zonă pe care nu pot să o definesc încă. O fi vorba de Rusia, alte interese din partea estică, sud-estică, nord-estică, habar nu am, cert este că drumul României trebuie să continue pe acest parcurs european chiar dacă nu a fost ușor”, a declarat Cătălin Nechifor.

El s-a întreabat unde ar fi fost România la acest moment dacă nu era membru al Uniunii Europene.

„Ce ar fi fost dacă noi am fi fost astăzi după gard, lângă Ucraina, lângă Republica Moldova, lângă Georgia, Azerbaijan, lângă Turkmekistan, Uzbekistan, Kazakhstan și alte chestiuni care se termină cu stan? Ar fi fost prăpăd cred, ar fi fost o chestiune care ne punea la coada Europei, fără viziune, fără dezvoltare, fără viitor”, a spus liderul Pro România.

El consideră că acest guvern și-a demonstrat incapacitatea și că cea mai bună soluție este să plece.(T.B.)


Intră acum și în grupul de