Deputatul Cătălin Nechifor vrea să colaboreze cu experții ONU care anchetează violențele jandarmilor la protestele din 10 august 2018. El a obținut audierea ministrului de Interne și a șefului Jandarmeriei după ce suceveni care au participant la miting i-au cerut să facă ce depinde de el ca oamenii pașnici să nu mai fie bătuți de jandarmi


Intră acum și în grupul de

Deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, vicepreședinte al Pro România, a anunțat că își propune să colaboreze cu experții ONU care anchetează violențele jandarmilor la protestele din 10 august 2018 în condițiile în care doar la inițiativa sa Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților a realizat audieri în acest caz.

„Până la urmă protestele antiguvernamentale din 10 august 2018 au găsit ecou la Organizația Națiunilor Unite, care a demarat o anchetă cu privire la posibilele încălcări ale drepturilor omului, în contextul intervenției forțele de ordine asupra manifestanților, cei mai mulți fiind din diaspora”, a scris Nechifor pe pagina sa de socializare.

Deputatul sucevean consideră că acest fapt este o notă proastă pentru România.

„Am intrat într-o categorie de țări în care democrația e pusă sub semnul întrebării, iar acest lucru nu este decât rezultatul încercării de mușamalizare, care a culminat prin secretizarea operațiunilor derulate de jandarmerie și de alți actori instituționali”, a adăugat Nechifor.

El consideră că, în fapt, singurul element de transparență a fost audierea în cadrul comisiei pentru drepturile omului, din cadrul Camerei Deputaților, a ministrului de interne Carmen Dan și a comandantului Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, Cătălin Paraschiv.

„Acest lucru a lucru a fost posibil pentru faptul că opoziția are majoritate în cadrul acestei comisii, 6 din cei 18 membri fiind deputați Pro România, în numele cărora am și făcut solicitarea pentru audieri”, a menționat deputatul sucevean.

El spune că este dispus să colaboreze cu experții ONU în acest caz.

„Având în vedere această situație îmi exprim disponibilitatea de a colabora cu experții ONU, astfel încât raportul care va fi prezentat în luna martie cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului să facă lumină în acest caz, care poate fi comparat, prin prisma impactului internațional, cu mineriadele din anii 90. Nu cred că ne putem permite așa ceva, drept pentru care fac un apel la toate instituțiile implicate să analizeze și să judece, după caz, cu celeritate, tot ceea ce ține de evenimentele de la protestul diasporei din vara anului trecut”, a menționat Nechifor.

Deputatul sucevean a cerut audieri în Parlament în acest caz după ce a doua zi după incidentele violente de la mitingul diasporei a fost abordat în zona Câmpulung Moldovenesc de persoane care au participat la acest miting și care i-au cerut să facă ceea ce ține de el pentru ca oamenii pașnici să nu fie agresați de forțele de ordine.

„Ceea ce pot să fac este ca, prin Parlament, să vedem ceea ce s-a întâmplat acolo și să vedem unde poate fi legislația îmbunătățită. Dacă vom constata că au fost abuzuri sau încălcări ale legislației penale, vom transmite informațiile anchetatorilor”, spune atunci Cătălin Nechifor.(T.B.)


Intră acum și în grupul de