PNL Suceava a lansat campania pentru Autostrada Unirii care să unească Suceava cu vestul Europei. Flutur: Este deschiderea spre Occident, spre piață, spre civilizație. E autostrada întoarcerii acasă a celor plecați la muncă în străinătate. Acum școlile și grădinițele sunt depopulate și se nasc mai mulți suceveni în Italia și Spania decât acasă


Intră acum și în grupul de

Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă că lansează ofensiva pentru realizarea Autostrăzii Unirii care poate fi numită și autostrada întoarcerii acasă a celor plecați la muncă în străinătate.

Potrivit lui Flutur, legătura județului Suceava cu vestul țării și cu vestul Europei este Autostrada Unirii, Moldova-Ardeal.

„Aș spune mai bine autostrada întoarcerii celor care sunt plecați la muncă în străinătate. Pentru următorii ani nimic nu este mai urgent și mai vital decât deschiderea și legătura Moldovei, a județului Suceava, cu lumea civilizată. Orice program de dezvoltare pe care îl discutăm astăzi, că vorbim de sănătate, că vorbim de învățământ, vorbim de mediul economic, se raportează la lipsa infrastructurii sau la faptul că noi nu ținem pasul, astăzi, cu județele din vestul țării”, a spus Flutur.

El a arătat se fac acum alianțe de dezvoltare, în vest, în est, se discută programe locale, dar toată lumea se raportează la lipsa infrastructurii.

„Prea mult a fost desenată autostrada care ar trebui să lege Moldova de Ardeal, ori după aproape 30 de ani suntem în continuare rupți, iar viteza cu care Ardealul se dezvoltă față de județele Moldovei este din punctul meu de vedere neliniștitoare. Una este să nu mai ai forță de muncă în Cluj sau în Arad pentru că au de lucru acasă și alta să nu mai ai forță de muncă în Suceava că-s plecați la muncă în străinătate”, a explicat liderul liberal.

El a constatat că și școlile și grădinițele au început să de depopuleze pentru că nu mai sunt copii.

„Se nasc mai mulți români și suceveni în Italia și Spania decât acasă, în județul Suceava. Dacă ne uităm la firmele care vin sau nu prea vin la licitații, nu mai au forță de muncă pentru că nu au de unde o recruta. Toate astea ne îndreaptă spre un SOS privind nevoia unei autostrăzi rapide și nu desenată, ci făcută”, a spus Flutur.

El a arătat că a avut pe această temă mai multe discuții la conducerea PNL și că s-a discutat „extrem de hotărât” nevoia unei autostrăzi, finanțate cât mai repede, care să ne apropie de vestul țării și de Occident și din acest motiv PNL începe această ofensivă de susținere a construcția autostrăzii A8 Moldova-Ardeal.

„Noi lansăm acest proiect, Suceava la o oră de autostradă. Am făcut un pliant și am început și afișaj stradal despre acest proiect. Sucevenii cer Autostrada Unirii. Vrem să clădim drumul care unește oameni ca noi”, a spus Flutur care a arătat că distanțele pentru localități sucevene către autostradă nu sunt mari.

„Cum dezvoltăm orașul Suceava la 60 de kilometri de autostradă? Nu e mult. Localități la 60-70 de km de autostradă sunt foarte ușor de dezvoltat”, a spus Flutur.

El a arătat că un alt proiect prioritar este drumul expres care să lege nordul țării de la Siret prin Pașcani.

„Eu cred că în ajunul discutării și așa târzii a Legii bugetului de stat pentru anul 2019 așa trebuie începută discuția pe proiectul de buget că dacă nu, o să ne uităm cu binoclul la ardeleni că se duc înainte, că la Turda se lucrează la autostradă și diferența dintre noi și ei crește. Am avut an centenar al uniri, dar al ruperii economice a provinciilor românești. Aici trebuie, noi, liberalii, să unim înapoi. Avem această obligație”, a spus Flutur.

El a subliniat că liberalii vor lupta pentru această investiție pentru că doresc să existe bunăstare.

„Vrei să-ți investească oamenii și aici ca să ai locuri de muncă, vrei familiile să le unești. Vorbim de familii, de parteneriat. Familia nu înseamnă o dată pe an, de Crăciun sau de Paști să vii să-ți pupi copiii și după aia să stai 11 luni departe de casă. Familia înseamnă să le asiguri condiții aici și nu să fim campioni la migrarea forței de muncă în afară. Poți asigura condiții economice prin investiții inteligente în infrastructură”, a explicat președintele Flutur.

El a arătat că această autostradă este în chinurile facerii și că a ținut ca aceasta să constituie prioritate zero pentru liberali și se bucură că și președintele României a anunțat această prioritate.

„Trebuie să fim solidari și să facem acest lucru”, a mai declarat Flutur.

El a mai declarat că s-au făcut studii de fezabilitate, dar s-a renunțat la ele și că a constatat că Guvernul ar încerca un parteneriat public-privat deși sunt bani europeni care vor fi rambursați pentru că nu pot fi cheltuiți.

„Unde eram acum dacă această autostradă funcționa? Cât de ușor puteam vorbi de investitori străini sau români care să aibă curajul să investească acasă”, a spus Flutur.

El a arătat ca va fi începută și o acțiune de strângere de semnături pentru susținerea acestei autostrăzi.

„Am cerut parlamentarilor PNL de Suceava să fie de veghe și să pregătească amendamente la Legea bugetului de stat și pentru studiul de fezabilitate și pentru prinderea de fonduri pentru începerea autostrăzii, dar și fonduri europene. Și comisarul european a spus că sunt fonduri europene. Am văzut că Guvernul, ca să disipeze puțin presiunea ne-a mai dat o variantă, de la Siret la Suceava care merge spre Iași. Foarte bine o salutăm și pe asta. Salutăm și autostrada nordului care să ne lege de Baia Mare și să ne ducă spre Budapesta, dar să se facă odată. Nu doar să le prezentăm prin Dubai sau prin alte părți că am visat noi o autostradă și să nu se facă nimic”, a spus liderul liberal sucevean.

El consideră că această autostradă va contribui la dezvoltarea economică a zonei și va genera și revenirea acasă a celor plecați în străinătate.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să fim solidari cu viitoarea generație. Noi trebuie să ne punem problema, cine va plăti pensiile generației noastre. Cei care pleacă spre vest și plătesc la fondul de pensii din Italia? Nu. Noi trebuie să-i aducem acasă. Cum îi poți aduce? Prin investiții curajoase. Vom fi foarte insistenți pentru ca acest lucru să se întâmple. Cea mai importantă investiție asta va fi. Deschide spre Occident, spre piață, spre civilizație și din punctul acesta, integrarea adevărată a județelor Moldovei în Uniunea Europeană acum se face”, a mai spus Flutur.

El consideră că acum integrarea în UE se face cu 40 de km/h, dar că va trebui să ajungă la 100 km/h.

„Aceasta este invitația pe care eu o fac tuturor partidelor politice din Suceava: Să fim solidari. Să fim mai apropiați între noi decât de conducerile centrale ale partidelor noastre dacă acest lucru șovăie la București”, a spus Flutur.

El a arătat că astfel Suceava va fi la o oră de capitala țării, cu avionul și la o oră de autostrada spre vest și că  atunci se schimbă lucrurile în ceea ce privește perspectiva de dezvoltare a acestei zone, perspectiva copiilor noștri și ai nepoților noștri care s-ar putea întoarce.

„Este un demers de strigăt disperat pe care îl fac. Un demers de sucevean. Văd la munte școli cu termopane care nu mai au copii, mă duc la grădinițe și văd că nu mai au copii, mă duc și văd că firme nu mai au mozaicari sau faianțari că sunt plecați la muncă în străinătate. Eu cred că nu putem contempla. Eu cred că aceste demersuri sunt cele mai urgente”, a declarat Flutur. (T.B.)

conferinta de presa

PNL Suceava – prima conferinta de presa dupa aproape 2 ani a liderului Gheorghe Flutur

Gepostet von NewsBucovina.ro am Freitag, 18. Januar 2019

Intră acum și în grupul de