Băișanu propune o lege prin care pensionarii să beneficieze, anual, de șase călătorii cu trenul, iar biletele nefolosite să fie transformate în tichete de masă. El a mai depus un proiect prin care voucherele de vacanță nefolosite să fie preschimbate în bani sau tichete de masă


Intră acum și în grupul de

Deputatul ALDE de Suceava Alexandru Băișanu a inițiat mai multe proiecte legislative prin care anumite facilități oferite angajaților sau pensionarilor să fie transformate în tichete de masă.

Astfel, Băișanu a propus o lege prin care pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, din sistemul de pensii și asigurări sociale de stat pentru agricultori, precum și pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile la trenul de persoane clasa a II-a, la transportul intern comun.

„În cazul în care biletele de valoare nu au fost folosite în cursul anului, de pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, din sistemul de pensii și asigurări sociale de stat pentru agricultori, precum și de pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, acestea pot fi compensate în tichete de masă”, prevede propunerea legistaltivă.

Printr-o altă propunere legislativă, Alexandru Băișanu arată ca voucherele de vacanţă sunt bilete de valoare care se acordă angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern, iar în cazul în care voucherele de vacanţă nu au fost utilizate, angajatorul se obligă să ofere contravaloarea în bani sau în tichete de masă.

„Gestionarea resursei umane constituie una dintre cele mai importante componente ale managementului oricărei întreprinderi, publice sau private, mari sau mici, iar motivarea acesteia către performanță ar trebui să fie prioritare. Potrivit unui studiu GfK, tichetele valorice reprezintă un instrument de motivare cu popularitate ridicată în rândul angajaţilor, angajatorilor şi comercianţilor parteneri care le acceptă la plată, bonurile de masă fiind cele mai cunoscute şi dorite de salariaţi”, precizează Băișanu în expunerea de motive.

El notează că principalele motive pentru care companiile din România aleg să îşi motiveze salariaţii prin intermediul tichetelor de masă constau în optimizarea costurilor prin facilităţile fiscale  şi creşterea motivării angajaţilor, cu impact direct asupra competitivităţii companiei, a atragerii şi retenţiei de personal.(T.B.)


Intră acum și în grupul de