Ioan Bălan:Lucrătorii din construcții au fost eliminați din Pilonul 2 de pensii prin OUG 114/2018. Ministrul Muncii să explice de ce li s-a obstrucționat dreptul de a participa la pensiile administrate privat

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a avertizat, marți, în Parlament că angajații din sectorul construcțiilor au fost eliminați din Pilonul 2 de pensii prin prevederile OUG 114/2018 și cere ministrului Muncii, Marius Budăi, să explice de ce peste 120.000 de angajați nu pot beneficia de acest drept.

Ioan Bălan i-a transmis ministrului Muncii că atât el cât și alți reprezentanți ai Guvernului au dat constant asigurări că nimeni nu va atenta la cea mai sigură și echitabilă formă de pensie, respectiv pensia bazată pe contributivitatea participanților la Pilonul 2 de pensii, administrată privat.

Potrivit lui Bălan, la acest sistem de pensii au contribuit, în ultimii 11 ani de la constituire, mai bine de 7,2 milioane de angajați, activele acumulate în conturile private ajungând la peste 48 de miliarde de lei.

„Chiar dacă domnia voastră nu erați încă ministru la momentul adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018, am convingerea că în calitatea dumneavoastră de fost Director al Casei Naționale de Pensii Publice, cunoașteți măsurile cuprinse în acest act normativ, care afectează în mod direct și iremediabil o reformă la care au contribuit mai multe guverne și de care niciun guvern, indiferent de partidul de guvernare și indiferent de contextul economic intern, nu a îndrăznit să o afecteze”, menționează Ioan Bălan.

El îi spune ministrului că prin OUG nr.114/2018 a fost modificată Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel încât la art.1381 s-au prevăzut prevederi speciale pentru sectorul construcțiilor dintre care amintește pe cea cu privire la pensiile administrate privat: ”În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale.”

Ca urmare a acestei prevederi, peste 120.000 de angajați din sectorul construcții nu mai au, începând cu data de 1 ianuarie 2019, calitatea de participant la Pilonul 2 de pensii, deși oamenii doresc în continuare să contribuie la pensiile administrate privat, susține Ioan Bălan.

„ În declarații oficiale, Ministrul Finanțelor Publice a declarat că așa-zisa facilitate fiscală va fi compensată de către Guvern, de la bugetul de stat, iar contribuțiile cuvenite angajaților vor fi virate în continuare la Pilonul 2. Față de această situație vă solicit domnule ministru să precizați motivul pentru care angajaților din sectorul construcțiilor li s-a obstrucționat dreptul de a participa la pensiile din Pilonul 2 și vă solicit să spuneți dacă la nivelul Ministerului Muncii sau al Guvernului există vreo intenție de a înlătura cauzele prin care angajații din domeniul construcțiilor au fost excluși de la acest sistem de pensii”, cere Ioan Bălan.