Angelica Fădor: Administrația locală este grav afectată de Guvernarea PSD-ALDE prin Legea bugetului pentru 2019. Investițiile vor stagna și în acest an afectând grav nivelul de trai al locuitorilor


Intră acum și în grupul de

Secretarul comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților, deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, a declarat, miercuri, că administrația locală a fost grav afectată de Guvernarea PSD-ALDE prin Legea bugetului de stat pentru anul 2019 arătând că primăriile nu vor avea de unde susține investițiile pentru că filosofia PSD-ALDE este să cheltuiască bani fără să se gândească de unde se pot produce acești bani.

„După noi potopul, pare să fie sloganul PSD-ALDE care a schimbat filosofia bugetară astfel încât localitățile, chiar și cele cu proiecte de dezvoltare, vor trebui să limiteze la minim investițiile”, a declarat deputatul liberal sucevean.

Ea a exemplificat cu situația municipiului-stațiune Vatra Dornei  care are depuse, aprobate și chiar semnate contracte de finanțare pentru 13 proiecte de investiții, dar care, în lipsa co-finanțării și a reducerii veniturilor locale va fi nevoită să le amâne sau chiar să renunțe la unele dintre acestea.

Astfel, Angelica Fădor arată că la Vatra Dornei există riscul de a nu putea fi susținute cheltuielile de investiții pentru anul 2019 având în vedere estimarea veniturilor proprii pe baza execuțiilor anilor precedenți, precum și a evoluției unor venituri nefiscale, în condițiile în care unele cheltuieli de funcționare cresc fără a avea posibilitatea limitării sau reducerii acestora.

Totodată, se prevede preluarea în sarcina autorității locale a unei cheltuieli de 2,164 milioane de lei aferentă plății drepturilor persoanelor cu handicap grav în condițiile în care în Programul de Guvernare PSD-ALDE se prevedea că plata acestor drepturi va fi preluată 100 la 100 de Guvern, dar au transferat 100 la 100 la administrațiile locale.

Potrivit deputatului, municipiul Vatra Dornei susține financiar multe activități de administrație, dintre care  cea mai dificilă este activitatea de furnizare și distribuție a energiei termice în sistem centralizat, iar doar pentru anul 2018 s-a supus spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Vatra Dornei o diferență financiară neacoperită de veniturile obținute din această activitate, rezultată din pierderi tehnologice și financiare, în valoare de 3,779 milioane de lei.

Deputatul liberal subliniază că anul 2019 va fi unul hotărâtor pentru investițiile din Vatra Dornei, întrucât s-a reușit atragerea de fonduri europene și guvernamentale prin proiecte viabile și de mare necesiate pentru această stațiune de interes național.

Ea explică faptul că aceste proiecte necesită și susținerea autorității locale, prin asigurarea cofinanțărilor, dar și a cheltuielilor neeligibile care se impun ca urmare a OUG 114/2018 prin care s-a stabilit salariul minim lunar în domeniul construcțiilor la 3.000 lei. 

Angelica Fădor arată că pentru cele 13 proiecte de investiții majore aflate în diferite stadii de implementarea cofinanțare necesară este de 17, 54 de milioane de lei sumă ce cu greu va putea fi acoperită.

„Acest caz prezentat este grăitor pentru situația din administrația publică din întreaga țară, iar Guvernul PSD-ALDE este preocupat de cu totul alte probleme decât dezvoltarea localităților și bunăstarea românilor”, a conchis Angelica Fădor.(N.B.)


Intră acum și în grupul de