Deputatul Ioan Bălan a explodat în Parlament la adresa PSD-ALDE: Lipsa investițiilor costă vieți! Oamenii mor cu zile în spitale sau pe drumurile naționale înguste, găurite și pline de pericole. Cât timp PSD-ALDE rămâne la guvernare să nu ne așteptăm la nimic bun în viața românilor: nici la spitale regionale, nici la școli moderne și nici la autostrăzi și căi ferate

Vicepreședintele PNL deputatul de Suceava Ioan Bălan a declarat, în Parlament, că până când alianța toxică de guvernare PSD-ALDE nu va fi dată jos de la guvernare, să nu ne așteptăm la nimic bun în viața românilor: nici la spitale regionale, nici la școli moderne și nici la autostrăzi și căi ferate.

„Când noi, liberalii, susținem că România are nevoie de investiții ca de aer, avem toate argumentele de partea noastră! Fără investiții, o țară nu numai că nu reușește să se dezvolte, nu numai că nu face nici un pas în sensul modernizării, nu numai că nu reușește să-și țină tinerii în țară, ci se prăbușește încet încet sub presiunea învechirii infrastructurii învechite, deja existente. Orice gospodar știe că dacă nu-și întreține casa, mai devreme sau mai târziu acesta nu va mai putea locui în ea. Pentru cei din PSD și ALDE nu este deloc important faptul că în școli, unele chiar din județul Teleorman, tavanele au căzut peste copii aflați în sălile de clasă sau că micuții merg în continuare la toaletele din spatele curții, unele fiind adevărate capcane ale morții!”, a spus Bălan într-o declarație politică.

El a arătat că pentru Liviu Dragnea și Eugen Teodorovici nu contează că ambulanțele vechi se strică pe drum către pacienți sau că spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății nu au primit în ultimii doi ani bani nici măcar pentru văruirea pereților.

„ Al treilea Guvern PSD-ALDE este cu totul nepăsător că banii europeni zac în visteria Uniunii Europene, deși Moldova nu are nici un kilometru de autostradă, că drumurile s-au umplut de gropi, iar trenurile de marfă și de călători merg mai încet decât în vremea Regelui Ferdinand!”, a spus Bălan.

Potrivit acestuia, realizarea investițiilor nu este nicidecum un subiect marginal, care să alimenteze declarațiile politicienilor în campaniile electorale pentru că de modul în care se realizează investițiile într-o țară depinde în mod esențial: sănătatea economiei naționale, prosperitatea cetățenilor și siguranța vieții noastre, a tuturor.

„Lipsa investițiilor costă vieți! Lipsa investițiilor înseamnă oameni care mor cu zile în spitale, înseamnă copii puși în pericol de școlile fărâmate, înseamnă decese îngrozitoare care se produc pe drumurile naționale înguste, găurite și pline de pericole. Lipsa investițiilor înseamnă o neîncredere tot mai mare a cetățenilor în instituțiile statului român, deoarece Guvernul le bagă mâna în buzunar, prin impozite și taxe, tocmai ca să le construiască școli, spitale și drumuri, însă, în realitate nu o face”, a atenționat Ioan Bălan.

Parlamentarul liberal sucevean a mai spus că cel mai sigur și rapid mijloc de transport ar trebui să fie transportul de marfă și de călători pe calea ferată și că este foarte mirat de faptul că nimeni nu reacționează în România la faptul că, în numai două săptămâni, nu mai puțin de 5 trenuri au deraiat din cauza șinelor învechite sau a vagoanelor uzate extrem de mult, iar situația este cu atât mai gravă cu cât aceste trenuri nu au sărit de pe șine în același loc, ci în puncte total diferite din țară: Hunedoara, Brașov, Bistrița, Caraș Severin sau Craiova.

„ Mulți s-au mirat că o asemenea nenorocire nu s-a întâmplat pe calea ferată Suceava-București, care bate orice recoduri și la vechime și la uzură și la faptul că nu s-au mai făcut lucrări de întreținere de la căderea comunismului. Explicația este foarte simplă – de la Suceava la București abia dacă mai circulă câteva trenuri, iar melcul ar putea fi considerat vitezoman față de trenurile care traversează Moldova. Da, viteza de deplasare este mai mică decât în perioada interbelică!”, a spus Bălan.

El a mai declarat că este trist că Răzvan Cuc, pentru a doua oară ministru la transporturi, după ce reușise marea contraperformanță să construiască zero kilometri de autostradă în primul mandat, a mimat preocuparea pentru lipsa infrastructurii din Moldova, când a venit recent la Suceava.

„ Domnia sa a venit doar pentru poze și declarații pentru presă, nu ca să se ocupe de drumuri și de calea ferată, căci nu și-a prăfuit pantofii ca să vadă cum arată starea drumurilor naționale din Bucovina! Nu a avut bunul simț să coboare din mașină și să vadă, de pildă, cum arată Drumul național 29 A, care face legătura între Suceava și Dorohoi. S-ar fi speriat, cu siguranță, și ar fi crezut că a nimerit într-o zonă calamitată”, a spus Bălan.

El a mai arătat că Cuc nu a avut curajul nici să vadă cum arată șinele de cale ferată, cum arată trecerile la nivel cu calea ferată sau cum au dispărut marcajele și semnalizările rutiere.

„Până când această aliantă toxică de guvernare PSD-ALDE nu va fi dată jos de la guvernare, să nu ne așteptăm la nimic bun în viața românilor: nici la spitale regionale, nici la școli moderne și nici la autostrăzi și căi ferate”, a conchis Ioan Bălan.(T.B.)