Virginel Iordache a anunțat că Senatul a adoptat un proiect legislativ pentru reducerea vârstei de pensionare pentru toți angajații care au lucrat în grupa a II-a de muncă

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a anunțat că Senatul României a adoptat luni, 1 aprilie a.c., un proiect legislativ care vizează reducerea vârstei standard de pensionare pentru toți angajații care au lucrat în grupa a II-a de muncă, în funcţie de numărul anilor împliniţi și de stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite.

Senatorul sucevean, coinințiator al proiectului alături de alți parlamentari PSD, a precizat că proiectul legislativ are în vedere modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și a fost adoptat cu 97 de voturi „pentru”.

„În expunerea de motive, am menționat că dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare reprezintă principalul beneficiu al persoanelor care au lucrat în grupa a II-a de muncă şi/sau în condiţii deosebite de muncă cel puţin şase ani împliniţi. Singura posibilitate de a stimula și recompensa munca depusă de angajații care au înfruntat efectul nociv al condiţiilor de muncă este ieșirea anticipată la pensie pentru limită de vârstă, în funcţie de numărul anilor împliniţi și de stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite”, a spus senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache.

El a menționat că pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă.

Totodată, sunt încadrate în condiţii deosebite locurile de muncă stabilite în baza criteriilor şi metodologiei prevăzute în legislaţia în vigoare la data încadrării acestora.

Virginel Iordache a mai arătat că în susţinerea propunerii s-au menționat și impactul factorilor de risc, prevăzuţi de actele normative în vigoare, care se regăsesc la locurile de muncă din carierele miniere precum și rapoartele privind starea de sănătate a acestor salariaţi.

„Consider că aprobarea de către Senatul României a acestei inițiative este un act de dreptate făcut tuturor angajaților care au lucrat in condiții vitrege, care și-au periclitat sănătatea pentru bunăstarea semenilor lor”, a subliniat senatorul PSD Virginel Iordache.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar legea este organică.

(M.T.)