Fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu, la Suceava: În loc să facă viața contribuabililor mai ușoară, Spațiul Virtual Privat o face mai grea pentru că nu s-au făcut investiții, iar sistemul pică sau generează erori. Investițiile erau parte a unui program al Băncii Mondiale, dar guvernul a renunțat la acest program


Intră acum și în grupul de

Fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Victor Ponta, Ioana Petrescu, candidat Pro România la alegerile europarlamentare, a declarat, vineri, la Suceava, că este mâhnită că Spațiul Virtual Privat pe care l-a creat în 2014 pentru a face viața mai ușoară contribuabililor nu funcționează cum ar trebui pentru că nu s-au făcut investițiile necesare în softuri și servere.

„Am creat Spațiul Virual Privat în 2014, cu buget inițial zero. A fost ca un proiect-pilot pe București, a funcționat și apoi l-am extins ca să fie național. Inițial era doar pentru câteva declarații și urma ca în fiecare an să se investească în acest sistem ca el să crească și să poată să facă față mai multor contribuabili care intră în acest sistem și mai multor declarații care să fie introduse și acest sistem să poată să le gestioneze”, a spus fostul ministru de Finanțe.

Ea a arătat că nu s-a mai făcut nimic de atunci.

„Este o consecință a lipsei de investiții în aceste sisteme. Degeaba dai drumul unui sistem informatic să faci viața mai ușoară contribuabilului dacă nu-l dezvolți și nu îl adaptezi și upgradezi încât să facă față noilor cerințe. Nu faci viața mai ușoară, deci practic nu ai rezolvat nimic”, a spus Petrescu.

Ea a arătat că situația este generată de lipsa de investiții și de faptul că nu s-a făcut nimic în acești ani în Spațiul Virtual Privat și nici pe serverele ANAF.

„Investițiile în soft, în servere, erau parte a unui program cu Banca Mondială și s-a renunțat la acest program. În loc să investim în aceste lucruri concrete care să facă ANAF să funcționeze mai bine, să fie digitalizat și să intre în secolul XXI, aceste lucruri pur și simplu nu s-au făcut. Atunci avem aceste probleme grave de genul că sistemul pică sau generează erori și în loc să facem ca depunerea acestor declarații să fie mai ușoară creem mai multe probleme pentru contribuabili”, a spus Petrescu.

Ea a afirmat că este foarte mâhnită că nu s-a făcut nimic în privința extinderii SVP.  (T.B.)


Intră acum și în grupul de