Adrian Botezatu despre criza din Republica Moldova: Se produce o reașezare a zonelor de influență la nivel global și regional. Se creează un culoar sanitar între spațiul european și de influență nord-atlantică și cel de influență rusă


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean Adrian Botezatu, doctor în geopolitică, a explicat, luni, pentru News Bucovina cum s-a ajuns la criza din Republica Moldova și care vor fi efectele acesteia.

„Trăim alte vremuri decât cele cu care eram obișnuiți până în prezent. Se produce o reașezare a zonelor de influență la nivel global și regional, iar acest proces a început să producă efecte”, a spus Botezatu.

El a arătat că în urma alegerilor din Ucraina gruparea pro-americană a fostului președinte Poroșenko a plecat și a venit o echipă mult mai echilibrată în ceea ce privește abordarea relațiilor cu Federația Rusă.

Botezatu a adăugat că a observat o retragere a SUA din Siria, iar acolo jocul acolo au rămas să îl facă Federația Rusă, Iran, Israel și Turcia.

„Practic, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este rezultatul unei înțelegeri la nivel global între Federația Rusă, SUA, și Uniunea Europeană”, a spus sociologul.

El a menționat că, doar cu câteva zile înaintea formării acestei noi coaliții de guvernare din Republica Moldova a existat o negociere cu Dimitri Kozak, vicepremierul Federației Ruse, părintele procesului de federalizare al Republicii Moldova, un comisar european și un trimis al Departamentului de stat din SUA.

„Prin această înțelegere asistăm la trecerea Republicii Moldova din zona de influență americană care a fost până în prezent prin guvernarea PD, în cea a Federației Ruse prin PSRM”, a mai spus Botezatu.

El a remarcat că se creează un nou cordon sanitar între spațiul european și de influență nord-atlantică și spațiul de influență rusă.

Urmărește explicațiile sociologului Adrian Botezatu privind situația din Republica Moldova


Intră acum și în grupul de