Orest Onofrei vrea să pună boii înaintea carului cu descentralizatele


Intră acum și în grupul de

Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, care este Secretar al Senatului României a lansat ideea ca imediat după adoptarea legilor descentralizării să se treacă de urgenţă la armonizarea legilor administraţiei publice locale, a finanţelor publice locale, a funcţionarilor publici şi a legii de funcţionare a Instituţiei prefectului. Orest Onofrei a declarat, duminică, presei locale că adoptarea legilor descentralizării face ca decizia administrativă să coboare acolo unde era responsabilitatea.

„Decizia era centrală şi responsabilitatea locală. Prin descentralizare comunitatea e parte la decizie şi responsabilitate prin reprezentanţii aleşi, primari sau consilii judeţene”, a menţionat parlamentarul sucevean. Onofrei a apreciat că pentru ca descentralizarea să fie definitivă, „atât ca decizie, responsabilitate şi resursă financiară” este necesară armonizarea legilor descentralizării cu legile administraţiei publice locale, a finanţelor publice locale, a funcţionarilor publici şi a prefectului.

Senatorul a mai subliniat că prin descentralizare se pune în concordanţă Instituţia prefectului cu prevederile constituţionale care prevăd că prefectul conduce instituţiile deconcentrate. „Încercarea continuă de a limita atribuţiile prefectului s-a înscris în aceeaşi tendinţă de centralizare a deciziei. Riscul era ca descentralizarea să se transforme într-o centralizare la nivel judeţean”, a mai spus Onofrei.

El a ţinut să remarce şi faptul că prin noua legislaţie prefectul urmăreşte realizarea indicatorilor din contractul de management al şefilor instituţiilor deconcentrate şi că raportează Guvernului, de urgenţă, orice derapaj. „Aceste prevederi pun Instituţia prefectului în concordanţă cu prevederile constituţionale”, a conchis Orest Onofrei.


Intră acum și în grupul de