Deputatul PNL Ioan Bălan, în Parlament, către ministrul pentru mediul de afaceri: Sărăcia din regiunea nord-est este generată de lipsa investițiilor publice, absența infrastructurii rapide de transport și inexistența investițiilor străine majore: Ce demersuri a făcut ministerul pentru atragerea de investitori strategici?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat,  Ştefan-Radu Oprea să explice ce demersuri a făcut pentru atragerea de investiții străine în regiunea nord-est și dacă pregătește un pachet de facilități pentru investitorii majori.

„Potrivit evaluărilor Eurostat și ale Institutului Național de Statistică al României, Regiunea de Nord-Est a României conduce în topul regiunilor cele mai sărace din Uniunea Europeană. Indicatorul de bază după care se fac aceste evaluări este Produsul Intern Brut pe locuitor, care pentru Regiunea de Nord-Est a României reprezintă numai 39% din media europeană. Explicațiile privind PIB-ul pe locuitor atât de scăzut sunt legate de ritmul modest de realizare a investițiilor publice în această regiune, absența infrastructurii rapide de transport rutier și feroviar, precum și ritmul aproape inexistent al amplasării investițiilor străine, care să genereze un spor de valoare adăugată brută, locuri de muncă bine plătite, ofertă directă la nivel național și transfer de cunoaștere”, a explicat Ioan Bălan.

El a spus că la nivelul Guvernului există două structuri care ar trebui să stimuleze locarea investițiilor străine directe în această regiune, respectiv Ministerul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, respectiv Departamentul pentru Investiţii Străine și Parteneriat Public-Privat.

Ioan Bălan a adăugat că, din punct de vedere administrativ, România are instituțiile necesare care ar trebui să faciliteze amplasarea investițiilor străine directe în Regiunea de Nord-Est.

În acest sens, parlamentarul liberal sucevean a solicitat ministrului să precizeze volumul total al investițiilor străine directe, în perioada 2012-2019, la nivelul Regiunii Nord-Est și câte investiții străine directe cu o valoare mai mare de 25 milioane de euro s-au locat în Regiunea de Nord-Est în perioada 2012-2019.

El cere acestuia să spună ce demersuri concrete a făcut ministerul în acest sens și cu ce investitori strategici a purtat negocieri.

„Având în vedere intențiile exprese ale unor investitori strategici din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii de a face investiții majore în România, vă solicit să precizați pentru câte dintre acestea ați purtat negocieri astfel încât ele să fie amplasate în Regiunea de Nord-Est. Vă solicit să precizați dacă la nivelul ministerului pe care îl conduceți aveți în vedere să promovați un pachet de facilități pentru investitorii străini majori, astfel încât Produsul Intern Brut pe locuitor să crească în mod consistent și într-un ritm rapid”, a mai solicitat Ioan Bălan. (T.B.)


Intră acum și în grupul de