Petru Luhan a fost primit în marea familie a PD-L şi obligat să câştige alegerile europarlamentare

Deşi de puţină vreme membru al PD-L Suceava, mai puţin de un an de zile, tânărul administrator public al judeţului Suceava, Petru Luhan a avut parte la finele săptamânii trecute de toate onorurile posibile unui membru al marii „Familii a PD-L Suceava”. În faţa a peste 900 de membri şi simpatizanţi democrat-liberali veniţi special pentru acest eveniment din toate colţurile judeţului, Petru Luhan a fost lansat în cursa pentru obţinerea unui fotoliu de euro-parlamentar, de faţă fiind şi familia sa, părinţii şi unul dintre fraţi.

O sală „portocalie” şi la propriu dar şi la figurat, animată de sute de eşarfe în culoarea şi cu însemnele partidului, dublate de bannere şi steaguri ale României şi Uniunii Europene au fost logistica ce au asigurat evenimentului petrecut duminică, în sala mare a Casei Culturii din Suceava, sarea şi piperul necesare unui moment special.

Pe scena care avea în fundal un banner uriaş unde apăreau Gheorghe Flutur (vicepreşedinte la nivel naţional al partidului, Theodor Stolojan, Monica Macovei şi Petru Luhan) au urcat membrii Biroului Judeţean al PD-L Suceava, printre membrii căruia s-au numărat parlamentarii de Suceava ai partidului, şeful campaniei electorale pentru aceste alegeri, primarul Sucevei Ion Lungu şi preşedintele organizaţiei judeţene, Gheorghe Flutur.

Acţiunea de duminică a fost de fapt un semnal dat activului PD-L din judeţul Suceava că partidul este decis să abordeze cu maximă seriozitate aceste alegeri pentru Parlaentul European. Toţi cei prezenţi pe scenă, şi care au luat cuvântul au menţionat foarte clar că aceste alegeri vor fi tratate cu maximum de serozitate din toate punctele de vedere şi că PD-l doreşte să confirme postura de lider politic al judeţului Suceava şi chiar al Moldovei.

Dumitru Pardău îndeamnă la curaj şi realism

Deputatul de Vatra Dornei, Dumitru Pardău, secretar al Senatului României, a fost cel care a deschis seria discursurilor politice în sală şi a cerut celor prezenţi să meargă în loclaităţile de unde provin şi să „aibă curajul să vorbească cu oamenii şi să le spună care este realitatea. Există în momentul de faţă un fel de teamă faţă de ceea ce vor spune oamenii: oare am făczut bine, oare am făcut rău? Ne trebuie un pic de curaj ca să le spunem adevărul. Că ne-am asumat guvernarea într-o perioada foarte grea. Că avem un candidat pe loc eligibil şi că Suceava este condusă aşa cum trebuie”.

Pardău a mers chiar mai departe şi a ţinut să menţioneze că adversarii politici recunosc rezultatele pozitive obţninute de guvernarea locală şi judeţeană. „Avem oameni din alte partide că judeţul s-a schimbat radical”, a mai spus parlamentarul sucevean.

Argumente fără tăgadă puse pe masă de parlamentarii PD-L

La rândul său deputatul Ioan Bălan a fost destul de optimist şi a încercat să inducă o stare pozitivă întregii audienţe. „Ştiu că veţi aduce cu dumneavoastră la vot cunoscuţii şi simpatizanţii PD-L. La Suceava am reuşit să scoatem un scor bun şi cred că nu e cazul să mai spun că a sosit momentul să facem ceea ce trebuie”, a ţinut să spună Bălan.

Parlamentarul sucevean le-a explicat celor prezenţi că au toate motivele să lupte pentru rezultatele acestor alegeri: „PD-L Suceava are un loc eligibil şi asta se datorează dumneavoastră şi muncii depuse până acum. E foarte important ca şi de data asta PD-L să-şi păstreze locul de lider pe care tot voi l-aţi obţinut. Eu sunt convins că avem ce le spune oamenilor şi că Luhan merită să fie votat.”

Lupii tineri din PD-L şi-au arătat colţii la duşmanii politici
Un discurs mai aparte l-a avut vicepreşeditnele organizaţiei judeţene şi al Consiliului Judeţean Suceava, Dan Cadariu. Acesta a atacat destul de dur PSD pe care i-a numit „neprietenii noştri de la guvernare” şi PNL cărora le-a spus simplu „neprietenii cetăţenilor, adversarii noştri politici”. Cadariu a fost destul de tranşant în privinţa a ceea ce trebuie să facă PD-L şi a cerut de la tribună o implicare masivă în alegerile ce urmează pentru a putea „explica oamenilor ce am reuşit să facem. Noi cu toţii spunându-le cetăţenilor adevărul şi convingându-i să meargă la vot vom câştiga aceste alegeri”.

Sărbătoritul zilei a încântat audienţa
Senatorul PD-L de Suceava Orest Onofrei, a cărui zi ce naştere a fost sărbătorită duminică, a declarat la rândul său că în România şi politica a reuşit să devină „mioritică” arătând că acum PSD şi PNL complotează împotriva partidului său şi consideră că PD-L trebuie să întrebe PSD dacă mai doreşte să rămână la guvernare sau nu.

Senatorul PDL a mai arătat că PD-L are însă doi candidaţi eligibili, lăsând să se înţeleagă că cel de-al doilea candidat al partidului este Elena Băsescu, care are bunicii din Suceava şi care concurează din postura de independent pentru Parlamentul European. Onofrei a mai spus că democrat-liberalii vor trebui să obţină cel mai bun scor la alegerile europarlamentare pentru că acestea vor stabili şi poziţia de pe care fiecare partid ia startul la alegerile prezidenţiale. „Spuneam acum o lună că PD-L şi PSD sunt la guvernare ca doi gospodari, vecini, care lucrează împreună, dar nu-şi împart casa şi nevasta. Îmi revizuiesc în minus aprecierea. PSD nu vrea să împartă guvernarea, ci vrea să ia toată guvernarea”, a mai spus Orest Onofrei. El a adăugat că premierul Emil Boc ar trebui să-i întrebe pe cei din PSD dacă vor la guvernare şi „să le arate şi uşa de ieşire de la guvernare nu numai uşa de la intrare”.

În plus, senatorul PD-L a mai spus că a constatat că PSD „se înghesuie la bine” şi mai puţin la greu. „Suntem trei partide, ca în Mioriţa cu ciobanii, unde sunt doi contra unul. PSD şi PNL contra PD-L. Ar trebui să-i întrebăm, dacă tot complotează împreună, dacă vor să rămână la guvernare”, a mai declarat într-un cor de aplauze sentaorul Orest Onofrei. În final, parlamentarul de Suceava, care este secretar al Biroului Permanent al Senatului, a spus că liderul PNL, Crin Antonescu, nu vine la serviciu, în timp ce Mircea Geoană vine foarte târziu la serviciu, iar lucrările sunt conduse de un vicepreşedinte din partea PDL. „Dacă tot e învăţat să lase conducerea unui membru PD-L, să o lase lui Traian Băsescu”, a conchis Onofrei.

Gheorghe Flutur a dat verdictul: „În politică nimeni nu e frate cu tata”
Liderul judeţean al PD-L Suceava, Gheorghe Flutur (preşedinte al Consiliului Judeţean), a declarat duminică, la finele evenimentului de lansare a candidaţilor partidului pentru alegerile europarlamentare că PSD, partid cu care PD-L guvernează, încearcă în momentul de faţă „un cumul putere-opoziţie” şi că social-democraţii vor în realitate să acţioneze ca în perioada guvernării PNL când faţă de public erau în opoziţie, dar „la ciolan erau împreună”. Gheorghe Flutur a spus în faţa sutelor de membri adunaţi în Casa Culturii din Suceava că PD-L şi PSD au un parteneriat împreună şi că lucrurile merg, iar în Guvern este „chiar în regulă”, dar că PSD încearcă un cumul „putere-opoziţie”.

„S-a vorbit dacă e moral cumulul pensie-salariu, dar acum PSD face cumul putere-opoziţie. România nu poate fi guvernată cu jumătate de normă”, a spus Flutur care a adăugat că 60 la sută din PSD este la guvernare iar 40 la sută critică guvenrarea. „Este sindromul învăţat cu PNL. Faţă de public e în opoziţie şi la ciolan, împreună”, a spus vicepreşedintele PDL care a cerut PSD să împartă, pe din două şi binele şi greul.

Gheorghe Flutur le-a cerut membrilor de partid să acţioneze pentru ca PD-L să câştige aceste alegeri europarlamentare care, în opinia sa, sunt foarte importante pentru viitorul partidului, fiind un semnal pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. „Semnalul arată cine va fi câştigătorul alegerilor prezidenţiale. Vorbim de soarta şi viitorul PD-L pentru cel puţin şapte ani de aici înainte. Nu e o problemă de week-end care trebuie privită uşor”, a spus vicepreşedintele PD-L. El le-a cerut membrilor PDL să pună în mişcare toate structurile de partid. „În politică nimeni nu e frate cu tata”, a spus Flutur care le-a cerut democrat-liberalilor să intre în luptă care să fie „decentă, dar fermă”.

„Nu avem voie să dăm greş”, a mai spus vicepreşedintele PDL care a subliniat că după ce PDL a reuşit să câştige puterea politică în judeţul Suceava după 16 ani de dominaţie PSD, va trebui să se menţină ca principala forţă politică din zonă. „Cel mai greu este să te menţii la putere”, a spus Flutur care a adăugat că lucrurile în judeţul Suceava au început să se schimbe în bine după ce a găsit un judeţ „lăsat în izolare, încurcat în proiecte blocate şi în care proiectele pe drumuri bălteau”.

Petru Luhan – un tânăr simplu, educat, cu picoarele pe pământ
Finalul acţiunii i-a aparţinut lui Petru Luhan care a recunoscut cu sinceritate că „cel mai important lucru e că sunt de-al vostru. Sunt sucevean şi sunt mândru de asta”. Candidatul PD-L Suceava a expliocat că are comptenţele necesare de a purta cu cinste roba de euorparlamentar şi a promis că în perioada cât va fi membru al PE Suceava şi oamenii din acest judeţ vor beneficia de tot sprijinul său în atragerea de fonduri europene. „Voi încuraja investiţiile străine directe şi indirecte în judeţul Suceava. Consider de asemenea ca fiind foarte important să susţin drepturile românilor în toată Uniunea Europeană”, a mai spus Petru Luhan.