Cătălin Nechifor este îngrijorat de rata mică de absorbţie a fondurilor UE


Intră acum și în grupul de

România contribuie la bugetul Uniunii Europene, dar nu beneficiază de toate fondurile structurale care i-au fost alocate, a declarat deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, membru al Comisiei de buget-finanţe, exprimându-şi îngrijorarea că ţara noastră nu va reuşi să absoarbă până în 2010 toate fondurile structurale alocate pentru anul 2007, suma ridicându-se de peste două miliarde de euro.

Nechifor a explicat vineri, într-o conferinţă de presă, că după aderarea la UE, România beneficiază de principiul n+3, ceea ce înseamnă că fondurile structurale alocate din 2007 trebuie cheltuite până în 2010. „Este vorba de peste două miliarde de euro, iar în primii doi ani rata de absorbţie a fost de 3-4 la sută. Suntem în situaţia în care nu avem şansa să cheltuim toate fondurile alocate, iar după ce România a plătit cota anuală, care se ridică la peste 1,2 miliarde de euro, ajungem în situaţia să devenim contributori net la bugetul Uniunii şi nu beneficiari ai fondurilor care ne-au fost alocate”, a spus Nechifor.

El consideră că Guvernul şi autorităţile de management ar trebui să accelereze ritmul de absorbţie. Nechifor a menţionat că foarte multe autorităţi locale au finanţat proiecte pe fonduri structurale, fiind prevăzute sute de lucrări de anvergură, dar că realizarea acestora este întârziată. Parlamentarul social-democrat a mai arătat că sunt de parcurs procedurile de selecţie, fazele de amenajare a organizării de şantier şi de construcţie, evaluarea şi monitorizarea proiectelor. „Riscăm să nu cheltuim aceşti bani”, a mai spus Nechifor.


Intră acum și în grupul de