Şapte paşi până la “Prima casă”

Ministrul pentru IMM, Comerţ şi Mediul de Afaceri, Constantin Niţă, a arătat, duminică, la Suceava, care sunt cele şapte etape ce trebuie parcurse pentru obţinerea unei locuinţe prin programul guvernamental „Prima Casă”. Potrivit lui Niţă, pentru acest program prima dată va trebui depusă cererea de finanţare, iar pasul al doilea este analiza eligibilităţii, conform normelor bancare. Ulterior, se va face solicitarea garanţiei la Fondul de garantare urmată de analiza acestei solicitări şi de acordarea garanţiei către bancă de către Fondul de garantare, iar apoi aprobarea dosarului clientului. În final se va înscrie ipoteca, de bancă, pe numele statului. „Aceste şapte etape stau la baza acordării acestei garanţii”, a explicat ministrul Constantin Niţă.

În opinia ministrului pentru IMM, pentru a se putea multiplica garanţia oferită de stat în vederea obţinerii unui credit, aceste locuinţe incluse în program ar trebui construite şi nu achiziţionate de pe piaţa liberă. „Dorinţa noastră este ca aceste case să fie construite şi nu luate de pe piaţa liberă, decât, eventual după 1 septembrie 2008, atunci când a început perioada de criză. Eu cred că numai în felul acesta putem să multiplicăm aceste garanţii şi să dăm posibilitatea sectorului privat să poată să lucreze”, a spus Niţă.

El a mai arătat că Ministerul de Finanţe împreună cu Fondul de garantare vor trebui să negocieze „foarte strâns” cu băncile, pentru a fi găsită cea mai bună soluţie de finanţare la o dobândă cât mai mică.

loading...