Ioan Bălan, în Parlament, cere președintelui Curții de Conturi să prezinte o situație a sumelor de bani irosite de guvernul PSD în ultimii trei ani, câți bani s-au recuperat și care sunt cele mai ineficiente 50 de instituții.


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul Ioan Bălan, a cerut, marți, în Parlament, președintelui Curții de Conturi, Mihai Busuioc, informații despre modul în care s-au irosit, în ultimii trei ani de guvernare PSD sume de bani fapt ce a adus la un deficit bugetar istoric.

„În fiecare an, în rapoartele Curții de conturi a României sunt reflectate sume colosale pe care instituții sau autorități publice le utilizează în mod ilegal sau care sunt folosite într-un mod cu totul inoportun, raportat la prioritățile societății. În ultimii trei ani, ca efect al mai multor modificări legislative – eliminarea standardelor de cost în domeniul lucrărilor de infrastructură, majorarea plafoanelor de achiziții, pentru care nu este necesară declanșarea procedurilor de licitație – sumele irosite de la bugetul general consolidat au crescut în mod substanțial. Ca urmare a acestei degradări a utilizării resurselor bugetare, în primele opt luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat a urcat la cea mai mare valoare din istorie, adică la cca. 22 miliarde lei”, a declarat Ioan Bălan.

În aceste condiții, el cere președintele Curții de Contură să prezinte valoarea identificată de Curtea de conturi a sumelor cheltuite, la nivel național, prin încălcarea legii și dorește  o situație pentru fiecare dintre anii 2017, 2018 și primele 9 luni din anul 2019.

Totodată, Ioan Bălan vrea să fie informat și în ceea ce privește procentul sumelor recuperate de statul român din aceste prejudicii bugetare, în special în anii 2017 și 2018.

Parlamentarul liberal mai cere și o analiză cu instituțiile sau autoritățile cu cea mai mare rată de utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice și o situație cu cele mai ineficiente 50 de instituții pentru care Curtea de conturi a identificat grave deficiențe în cheltuirea banilor publici.(N.B.)


Intră acum și în grupul de