Cătălin Nechifor este aproape sigur că președinții de Consilii Județene vor fi aleși prin vot indirect și nu uninominal, iar primarii vor fi aleși tot într-un singur tur de scrutin


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene Sucaava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că în perspectiva alegerilor locale din primăvara anului viitor trebuiesc clarificate aspectele legate de alegerea primarilor într-un singur tur sau în două tururi de scrutin, dar și alegerea președintelui Consiliului județean prin vot direct, așa cum prevede o Ordonanțăd de Urgență, sau prin vot indirect, cum s-a procedat și la alegerile trecute.

„Vă spun că după părerea mea OUG 40/2019 emisă în luna iunie de Guvernul Dăncilă cu modificarea legislației privitoare la alegerea președinților de Consilii județene în sens că se aleg în mod direct, uninominal, într-un singur tur, 99 la sută va pica în Parlament”, a spus Cătălin Nechifor.

El a apreciat că se va reveni la formula de alegere a președintelui de Consiliu Județean în mod indirect, dintre consilierii județeni.

„E o utopie să crezi că președintele de Consiliu județean e vreun primar. Facem o confuzie uriașă-așa au făcut și în expunerea de motive- între atribuții, între ce face un primar care este ales de o comunitate locală și un șef de consiliu care este ales de un județ întreg”, a explicat liderul Pro România care este și vicepreședinte național pe probleme de administrație.

El a spus că vorbește despre această formulă de alegeri în condițiile în care îl avantajează formula de uninominal, în care a câștigat funcția de președinte al CJ Suceava și că a pierdut pe vot indirect, fiind ales Gheorghe Flutur dintre consilieri.

Nechifor a explicat că în viitorul Consiliu Județean Suceava vor fi minim trei partide politice, dar vor putea fi chiar patru sau cinci, respectiv PNL, Pro România, PSD, USR și ALDE și PMP, dar principalii actori vor fi primele trei partide enumerate.

„Cred că e mai bine să ai o formulă, o negociere inițială pe un algoritm politic care să dea o mai mare șansă localităților să primească fonduri”, a spus Cătălin Nechifor.

El a arătat că spre exemplu, la ultima alocare la nivel județean făcută sub președinția lui Gheorghe Flutur, toți primarii PNL au primit câte 300.000 de lei cel puțin, iar toți primarii PSD au primit maxim 100.000 de lei.

„E o greșeală pentru că nu ai cum să dai la toate localitățile fix la fel pentru că sunt alte nevoi și o repartizare de genul acesta trebuie să țină cont de nevoi”, a mai declarat deputatul Pro România.

Pro România, conferința de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 17. Oktober 2019

De aceea el susține că o alegere în mod indirect a președintelui de Consiliu Județean dă o perspectivă mai largă, în timp ce atunci când alegerea este pe vot uninominal, atunci președintele va face ce dorește, dar Consiliul județean este o instituție pentru toți și trebuie să fie ascultați și cei de dreapta și cei de stânga.

În ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi de scrutin, Nechifor a apreciat că nu va exista o majoritate care să voteze în Parlament schimbarea actualului sistem.


Intră acum și în grupul de