Marian Andronache: Învestirea Guvernului Orban a fost o descătușare de energie politică împotriva celei mai toxice guvernări de după 1989 care aproape ne-a scos din UE


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PMP Marian Andronache, viceprimar al Sucevei, a declarat, marți, că învestirea Guvernului condus de Ludovic Orban va duce la deblocarea instituțiilor statului și că speră ca o parte din condițiile cerute de PMP pentru susținerea parlamentară să fie realizate, în special cele care țin de infrastructura rutieră.

„Învestirea Guvernului Orban a însemnat, practic, rezolvarea crizei politice. Votul din Parlament a fost o descătușare de energie politică împotriva celei mai toxice guvernări de după 1989, o guvernare care aproape ne-a scos din Uniunea Europeană”, a declarat Marian Andronache într-o conferință de presă.

El și-a exprimat speranța ca după patru luni de blocaj instituțiile statului să înceapă să funcționeze.

Liderul sucevean al PMP a arătat însă că noul guvern nu va avea o viață ușoară pentru că după alegerile prezidențiale din această lună urmează un an cu două campanii electorale.

„Sper ca noul guvern investit să-și facă datoria. Nu așteptăm minuni pentru că într-un an electoral puține lucruri se pot realiza de un guvern politic monocolor”, a spus Andronache.

El a subliniat că noul Executiv nu are deloc o sarcină ușoară, iar în ciuda votului de luni de la învestire nu are o majoritate stabilă și că va fi nevoit, ori de câte ori va avea nevoie să treacă legi prin Parlament să poarte negocieri destul de dure pentru ca aceste legi să fie și aprobate.

PMP Suceava – prima conferință de presă de la începutul campaniei electorale

Gepostet von NewsBucovina.ro am Montag, 4. November 2019

Mai mult, el a spus că administrația publică este împănată de PSD-iști și că nici economia nu se simte prea bine, iar deficitul bugetar va fi cu greu ținut în limita de 3 la sută.

Marian Andronache a menționat că PMP a susținut învestirea Guvernului Orban punând mai multe condiții, dar a recunoscut că are rezerve privind realizarea acestor obiective prevăzute în protocolul semnat între liderii PMP și PNL.

Astfel, una dintre condiții face referire la investiții în infrastructura rutieră, în principal realizarea autostrăzilor Iași-Tg. Mureș, Suceava-Satu Mare, Ploiești-Brașov, proiecte inițiate de PMP.

Andronache a spus că fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că va fi lansată licitația pentru studiul de fezabilitate pentru Autostrada Nordului și că speră ca noul guvern să continue demersurile.

Totodată, PMP a condiționat susținerea Guvernului PNL de realizarea unui proiect național de creștere a conectivității la rețeaua de gaze naturale, de la 32 la sută în prezent la circa 60 la sută, mai ales că România va avea gaze naturale exploatate din Marea Neagră din care o parte ar trebui consumate pe teritoriul național.

Liderul PMP Suceava a mai arătat că se impune reforma în sănătate pentru ca românii să beneficieze de mai multe tratamente care se pot face în spitalele din țară.

Marian Andronache a mai declarat că e nevoie și de asigurarea a 6 la sută din PIB pentru sectorul educației și un procent din PIB să fie alocat pentru cercetare.

Mai mult, s-a convenit să fie elaborată o legislație nouă pentru transparentizarea activității administrației publice centrale și locale, un proiect pe care PMP îl va depune la Parlament și care presupune ca toate contractele publice și toate facturile să fie postate pe paginile de internet ale instituțiilor publice.

În protocol se mai prevede eliminarea pensiilor speciale, a spus Andronache care a subliniat că nu se face referire la pensiile de serviciu, dar și ca alegerile pentru primari să fie în două tururi de scrutin.

Un alt punct prevede susținerea reducerii numărului de parlamentari la maxim 300, conform rezultatelor referendumului consultativ.

În ceea ce privește relația cu Republica Moldova, PMP vrea ca noul guvern să susțină reformele structurale din această țară și accelerarea procesului de integrare în UE, dar dorește și să susțină drepturile românilor din diaspora.


Intră acum și în grupul de