Senatorul Orest Onofrei continuă să ceară soluţionarea problemei Fondului Bisericesc Ortodox


Intră acum și în grupul de

Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, a anunţat că în prima zi a săptămânii ce urmează va depune la Senat, o iniţiativă legislativă privind reactivarea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina în forma şi structura avută înainte de anul 1948, când a fost abuziv desfiinţat. Orest Onofrei a promis încă de pe vremea când era prefect al judeţului Suceava, în perioada 2005-2007, că va încerca soluţionarea pe cale parlamentară a problemei Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei şi că, în acest sens a elaborat o iniţiativă legislativă de reînfiinţare a acestei fundaţii, în forma şi structura avute înainte de a fi desfiinţată, de regimul comunist în anul 1948.

„Prin reînfiinţarea fundaţiei în forma şi structura avute ajutăm atât Biserica Ortodoxă şi întreţinerea monumentelor istorice din Bucovina, dar şi instituţiile sociale cum ar fi cele din învăţământ, sănătate, cultură, mai ales acum când acestea se descentralizează”, a mai ţinut să menţioneze senatorul PD-L. El a mai arătat că faptul că acest proiect presupune reînfiinţarea Fondului în forma şi structura de atunci obligă şi Guvernul să ofere un punct de vedere.

„E vorba de voinţă politică ce trebuie afişată atât de reprezentanţi ai Guvernului, cât şi de partidele politice reprezentate în Parlament”, consideră Orest Onofrei, care nu vede altă ieşire din situaţia de blocaj, actuală. „Încercarea de a rezolva în altă formă este o afacere politico-religioasă, cu iz penal”, a mai spus senatorul Onofrei.

Reamintim că vicepreşedintele PNŢCD, Vasile Lupu (fost deputat), a declarat în urmă cu două săptămâni într-o întâlnire publică faptul că Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor i s-a cerut „o şpagă” de 40.000 de hectare de pădure pentru a primi restul de aproximativ 120.000 de hectare de pădure revendicate. Lupu a spus la acea vreme că, în calitate de membru al Adunării Naţionale Bisericeşti, a intrat în posesia unui document prin care o firmă de avocatură arată că poate interveni pentru ca proprietăţile Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina să fie retrocedate, cerând în schimb 40.000 de hectare de pădure.

Vasile Lupu i-a invitat pe miniştrii Justiţiei, Cătălin Predoiu şi Agriculturii, Ilie Sârbu, la o discuţie publică în care aceştia să răspundă cum poate o firmă de avocatură să obţină retrocedarea fondului forestier al Bisericii din Bucovina în timp ce guvernanţii nu pot.


Intră acum și în grupul de