Cătălin Nechifor: Poporul nu greșește vreodată și asta sperăm să se întâmple în alegerile prezidențiale când avem șansa unui nou președinte mai bun decât actualul. Mircea Diaconu ar putea deveni primul președinte independent


Intră acum și în grupul de

Interviu cu vicepreședintele pe probleme de administrație al Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, președinte al organizației județene Suceava a Pro România

Reporter:-De ce Mircea Diaconu?

Cătălin Nechifor: -De ce nu? Pentru că am avut până acum în România toți președinții din 1989 până acum afiliați politic. Ar fi primul președinte apolitic. În al doilea rând, ar fi un președinte care are expertiză și politică și socială și de viață publică importantă. A fost actor, a fost parlamentar, a fost europarlamentar.

În al treilea rând, este la o vârstă la care președinții sunt aleși în lumea largă. Nu prea există logica de a alege un președinte foarte tânăr. Au fost cazuri, dar, în general, cei care se apropie de 60 de ani, sau care depășesc această vârstă sunt mai preferați.

În al patrulea rând, are o susținere politică ce nu îl face dependent de partide. Atât Pro România, cât și ALDE, dar și alte structuri politice sau de tip ONG nu i-au impus nimic candidatului, nu-i fac agenda, nu-i pun condiții și nici Mircea Diaconu nu e genul care să accepte vreo subordonare. Am avea un președinte care își va face rolul constituțional de mediator, de a asigura echilibrul între puterile statului și de a reprezenta România.

România nu e o țară cu valențe prezidențiale. Suntem o republică în care și Guvernul și Parlamentul și Președintele sunt în situația de a fi obligați să lucreze împreună. Din păcate, și în acest mandat nu am văzut colaborare între palate, dar nici în mandatul anterior. Cred că ar fi cazul unui președinte care ar asculta și de Parlament, nu în sensul de subordonare, dar care ar accepta și o formulă guvernamentală indiferent care va fi. Finalmente trebuie să respectăm și votul. Cât timp cineva a obținut un vot, că e președinte, că e parlamentar, că e ales local, trebuie respectat. Poporul nu greșește vreodată și asta sperăm să se întâmple pe 10 noiembrie și 24 noiembrie, poate că avem șansa unui nou președinte mai bun decât actualul.

Reporter: -Mircea Diaconu era clasat în ultimul sondaj de opinie pe locul al doilea. Sunteți încrezător?

Cătălin Nechifor: -În alte sondaje era dat cu procente mai puține, pe locul al patrulea. L-am ascultat și pe Diaconu. Nu e genul de om care să se uite neapărat la sondaje. Cel mai bun sondaj va fi duminică, în 10 noiembrie, și eu sper ca foarte mulți români să facă un efort să vină la vot pentru că în felul acesta va fi și legitimitate. Ceea ce am văzut însă în schimb și lucrul acesta nu-l dau sondajele, este rata de participare, sau nu este foarte bine explicitată. Am sentimentul că nu prea există interes public pentru alegerea președintelui, nu a fost campanie prea multă, nu au fost dezbateri, să nu uităm că domnul Iohannis refuză orice formă de dezbatere publică și cred că într-un fel încearcă să ascundă foarte mult din ceea ce nu a făcut.

Diaconu este prezent însă în piețe, între oameni, pe stradă, la televizor, pe Facebook, pe internet și cred că a convins deja foarte mulți oameni.

Reporter:-Ce ați simțit în campania electorală actuală din partea electoratului în ceea ce-l privește pe Mircea Diaconu?

Cătălin Nechifor: -Ăsta da! Este răspunsul a foarte mulți oameni cu care am interacționat atunci când le ofeream un pliant, un ziar de campanie, un calendar cu Mircea Diaconu. Se uitau de la distanță ușor circumspecți, ușor temători, vedeau despre ce e vorba și spuneau: Ăsta da! Au mai existat reacții că e actor, iar replica venea imediat că am avut președinte turnător, că avem președinte profesor, dar să avem actor care e problema? Că a fost actor nu-l descalifică. Să nu uităm că Mircea Diaconu a fost unul dintre cei care a creat o zonă de sensibilitate și de apartenență la neamul românesc inclusiv când turna filmele și seriale celebre, cu „Buletin de București”, cu „Petrolul, Aurul și Ardelenii”. Îl știe foarte multă lume și îl știe de bine, nu de rău. Nu poți spune nimic de rău, că ar fi făcut ceva nepotrivit în viața lui.

Cătălin Nechifor:  „În 10 noiembrie, dacă îl vrem pe Klaus Iohannis-stăm acasă, dacă vrem pe Dăncilă, nu facem nimic, dacă vrem schimbare votăm Mircea Diaconu”.     

(Va urma)

Realizat la comanda Pro România pentru Alianța „UN OM”. Cod mandatar MFC 31190013


Intră acum și în grupul de