Nichita:”Reforma în administraţie trebuie făcută, dar nu aşa pompieristic cum doreşte preşedintele Băsescu” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„FMI impune în clipa de faţă să se ia măsuri de reformă în administraţia publică”, a declarat sâmbătă la Suceava, vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, arătând că în cursul zilei de luni, se vor întâlni la Guvern reprezentanţii asociaţiilor primarilor de comune, oraşe şi municipii şi a asociaţiei consiliilor judeţene cu cei ai Ministerului de Finanţe şi ai Administraţiei şi Internelor, pentru a discuta principiile şi criteriile în baza cărora se va face reforma instituţiilor din administraţia publică. „Luni va fi o discuţie de genul acesta pentru că noi am stopat în coaliţie decizia cu 20 la sută daţi afară”, a spus Nichita.

El a explicat că scopul acestor discuţii este ca reducerea de personal să fie făcută, astfel încât să se asigure funcţionarea fiecărei localităţi, dar şi să permită dezvoltarea acestora. „Această reformă în sistemul administraţiei publice trebuie făcută, dar nu aşa pompieristic şi nu cum doreşte preşedintele pentru că e în campanie. Trebuie să stabilim criteriile, cheltuielile pe fiecare primărie, cu număr de populaţie, cu suprafaţă, cu proiecte, cu dotări. În funcţie de aceste criterii alocăm un buget şi un număr de personal pe care trebuie să-l aibă. Când comuna respectivă are şi alte activităţi extrabugetare înseamnă că de acolo poate să aibă personal suplimentar şi poate să lucreze pe acele venituri, dar de la bugetul statului primeşte pentru numărul de salariaţi stabilit şi pentru utilităţi”, a arătat viceliderul social-democrat.

Nichita a precizat că, pe lângă bugetul de funcţionare, vor trebui create la consilii judeţene bugete de dezvoltare din care să fie finanţate proiecte, iar sumele de bani să nu mai fie alocate localităţilor pe criterii politice ci pe criterii clare, de finanţare a unor proiecte necesare comunităţilor respective.

Totodată, el a menţionat că s-a constatat că unele agenţii care au fost create pentru perioada de preaderare la UE funcţionează şi post-aderare fără să fie necesare şi că mai sunt agenţii care au activitate doar o săptămână dintr-un an, dar că funcţionează pe parcursul întregului an.


Intră acum și în grupul de