PD-L Suceava constată nulitatea „Parteneriatului pentru România”


Intră acum și în grupul de

În urma rezoluţiei adoptate duminică la Vatra Dornei, Biroul Permanent Judeţean al PD-L Suceava l-a mandatat pe liderul organizaţiei, Gheorghe Flutur, vicepreşedinte al partidului şi membru al conducerii coaliţiei PDLPSD, să solicite atât conducerii PD-L, cât şi coaliţiei, să constate nulitatea „Parteneriatului pentru România”. Anunţul a fost făcut de prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, care a explicat că s-a ajuns în această situaţie din cauză că PSD nu respectă nimic din acest protocol. „Un document de acest gen există doar dacă prevederile stipulate în el sunt transpuse în practică. În acest moment, noi constatăm că acest document nu este pus în practică de PSD, care are un comportament de opozant şi în aceste condiţii actul este nul de drept. Nu facem decât să constatăm această situaţie”, a subliniat Onofrei.

El a arătat că prin programul de guvernare, asumat de PD-L şi PSD, foarte multe din angajamentele luate trebuiau puse în practică de miniştrii social-democraţi, exemplificând cu descentralizarea administrativă, reforma învăţământului, reforma agriculturii reforma sistemului sanitar, programul naţional de mediu, reforma salarizării personalului bugetar şi a sistemului de pensii arătând că toate acestea trebuiau puse în practică de miniştrii PSD care coordonează ministerele de resort.

„De fapt, problema este că această coaliţie nu este formată din PD-L şi PSD, ci din PD-L şi mai multe PSD-uri. PSD s-a transformat dintr-o structură de tip caracatiţă, cu o conducere unică şi mai mulţi executanţi, într-un monstru cu mai multe capete şi cu nici un executant. În PSD sunt mai multe PSD-uri, de la Ion Iliescu, la Vanghelie sau Dragnea ceea ce arată că PSD oscilează între secera şi ciocanul lui Ion Iliescu până la zvastica lui Radu Mazăre”, a spus Onofrei.

Parlamentarul sucevean consideră că preşedintele PSD, Mircea Geoană, are o gravă problemă internă, în special legată de lipsa de autoritate şi de credibilitate în interiorul partidului, apreciind că acesta nu poate să se ţină de cuvânt atunci când îşi asumă, în coaliţie, anumite decizii, pentru că de fapt nu poate hotărî în numele întregului partid. „În aceste condiţii consider că trebuie reactualizat protocolul cu PSD şi cerem premierului să-şi exercite prerogativele de premier fără să-l mai întrebe pe Geoană. Astfel, orice ministru care nu pune în practică programul de guvernare să fie revocat automat din funcţie. Pentru asta nu e nevoie de acceptul lui Mircea Geoană”, a spus Onofrei.

Totodată, el a mai arătat că PD-L îşi asumă responsabilitatea guvernării, iar dacă PSD nu vrea să fie responsabil de actul de administrare a ţării, să plece de la guvernare. „Este o perioadă grea pentru ţară, când vor fi adoptate şi puse în practică măsuri nepopulare, iar PD-L şi le asumă. Dacă PSD vrea să-şi asume alături de PD-L actul de guvernare, atunci să facă şi să tacă, sau dacă nu, să plece de la guvernare şi să spună ce vor”, a conchis Orest Onofrei.

La rândul său, secretarul PD-L Suceava, deputatul Ioan Balan, a declarat că poziţii similare au şi reprezentanţi ai altor organizaţii PD-L din Moldova, cele care au obţinut rezultate foarte bune în alegerile paralamentare. „Este reacţia unui partid care, cel puţin la Suceava este majoritar, dar trebuie să împartă puterea cu PSD care se vrea la guvernare, dar prin declaraţii este în opoziţie. Noi, dar şi alte organizaţii din nordul Moldovei cerem ca PSD ori pune osul şi-şi vede de treabă, ori pleacă acasă. Noi constatăm că suntem ca într-o căsătorie în care noaptea nunţii nu s-a consumat şi nevasta a plecat de acasă”, a spus Bălan, care a subliniat că această situaţie nu mai este de acceptat.


Intră acum și în grupul de