Construcţia de autostrăzi în România, blocată


Intră acum și în grupul de

Prim-vicepreşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, miercuri, că în ultimii ani construcţia de autostrăzi în România tinde spre zero, în condiţiile în care o parte importantă dintre miniştrii transporturilor au fost şi sunt persoane apropiate lui Traian Băsescu.

Potrivit parlamentarului sucevean, portofoliul de la transporturi a fost în ultimii 20 de ani printre cele mai vânate din administraţia centrală, dar că România a rămas din păcate cu aceleaşi nevoi de infrastructură rutieră, feroviară sau aeroportuară. „Au fost momente în care lucrurile păreau că se mişcă, se conturau strategii pe termen lung, inclusiv strategia de dezvoltare durabilă a transporturilor pe 25 de ani elaborată în mandatul de preşedinte 2000 – 2004 al lui Ion Iliescu. Se semnau contracte, se derulau finanţări internaţionale. Dar, pentru că trăim în România, schimbările politice la nivel central anulau aproape totul şi o luam de la început, dar nu întotdeauna în sensul pe care ni-l doream”, a spus Nechifor.

El a reamintit că în 2004 proiectul autostrăzii Transilvania a fost blocat o lungă perioadă de timp, pe baza speculaţiilor făcute de Traian Băsescu şi Alianţa DA PNL – PD. „Pentru ca lucrurile să fie complete, în ultimii 5 ani s-au realizat nu mai puţin de 5 kilometri de autostradă, România rămânând mult în urma statelor din zonă, cu statut similar. Ungaria, Polonia, Cehia, ba chiar şi Bulgaria, ca să nu vorbim de Croaţia, stat care are statut de ţară în curs de aderare la UE, au conştientizat importanţa axelor de transport care deschid drumul dezvoltării durabile. Au construit în ultimii ani reţele de transport care au atras la rândul lor investiţii majore şi care au adus în mod nemijlocit o creştere a PIB”, a spus deputatul PSD.

Nechifor a mai amintit că fostul preşedinte Emil Constantinescu spunea despre Traian Băsescu că este „un personaj care şi-a probat incompetenţa într-o îndelungată carieră ministerială prin distrugerea flotei şi blocarea construcţiei autostrăzilor”.


Intră acum și în grupul de