Peste 100 de elevi „stranieri”, reînscrişi în şcolile sucevene pentru noul an şcolar


Intră acum și în grupul de

La Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava s-au înregistrat pentru noul an şcolar peste 100 de cereri de reînscrieri în şcolile sucevene, din partea elevilor întorşi din străinătate. Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman în baza de date a instituţiei au fost introduse cererile a 110 elevi aflaţi în această situaţie.

Pe fondul pierderii locului de muncă în străinătate, mulţi părinţi afectaţi de criza economică şi forţaţi de împrejurări au decis să se întoarcă în Suceava, drept urmare şi-au reînscris copiii la şcoală.

Pentru elevii aflaţi în această situaţie urmează o perioadă de acomodare în care cadrele didactice trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor cazuri şi elevii trebuie să depună un efort pentru a se adapta noilor reguli şi cerinţe. Trebuie precizat că unii dintre aceştia nu au avut niciodată contact cu şcoala românească şi nici nu stăpânesc gramatica limbii române, ceea ce duce la complexitatea acestor situaţii de transfer dintr-o şcoală dintr-o ţară străină în cea românească.

Potrivit Laurenţiei Hacman predomină dosarele elevilor întorşi din Italia şi Spania, dar mai sunt şi şcolari veniţi din ţări precum Belgia, Israel, Anglia, Grecia, SUA, Germania, Portugalia, Cipru, Franţa, Austria, Ucraina şi Republica Moldova.

Laurenţa Hacman a precizat că aceşti elevi sunt de toate vârstele, din toate ciclurile de învăţământ, da la primar la liceal inclusiv clasa a XIII a şi au fost înscrişi la şcoli din tot judeţul.

Elevii „stranieri” au primit echivalări ale studiilor de la Ministerul Educaţiei pe baza actelor trimise de şcolile la care au studiat în străinătate.


Intră acum și în grupul de