Două treimi din liberalii din judeţ l-au preferat pe Alexandru Băişanu în dauna lui Ioan Pavăl


Intră acum și în grupul de

Fostul prefect al judeţului Suceava, Alexandru Ştefan Băişanu, a fost ales la finele săptămânii trecute în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Suceava, el fiind votat de 316 din cei 422 de delegaţi participanţi la Conferinţa judeţeană de alegeri, eveniment la care au participat nume grele din conducerea partidului, în frunte cu preşedintele Crin Antonescu.

Contracandidatul lui Băişanu, primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, a fost votat doar 88 de delegaţi, iar alte 15 voturi au fost declarate nule. De menţionat ar fi faptul că majoritatea voturilor primte de Pavăl au fost de fapt date tandemului Mihai Steiciuc- Tiberiu Prodan, cel care a făcut tot ce a fost posibil ca Băişanu să nu câştige preşeedinţia partidului.

Ştefan Băişanu a îndeplinit în ultimele trei luni funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a PNL Suceava. El a reuşit în felul acesta să-şi adjudece simpatia a aproximativ 75 % dintre delegaţii prezenţi la conferinţa de alegeri şi să dovedească faptul că poate să se impună înmtr-o confruntare în care seniorii partidului s-au luptat cot la cot. Sala de conferinţe a fost arhiplină însă aproape jumătate dintre cei prezeţi au fost doar privitori şi au avut rolul de „aplaudaci” pentru discursul lui Crin Antonescu, care a profitat de ocazie pentru a transmite de la Suceava, noi atacuri la adresa contracandidaţilor săi pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Gheorghe Flutur – un subiect care-i doare încă pe liberali

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le-a cerut membrilor PNL Suceava prezenţi în sală să rămână uniţi indiferent cine este preşedinte al organizaţiei. El a spus că doreşte ca noul preşedinte al PNL Suceava să fie un adversar redutabil pentru preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a PD-L Suceava, Gheorghe Flutur.

„Vreau la Suceava un om puternic care să se bată cu Gheorghe Flutur. Nu am o bătălie cu Gheorghe Flutur pentru că nu el candidează, dar Gheorghe Flutur conduce în Suceava acest război al alegerilor prezidenţiale şi nu trebuie să fie loc de nici o înţelegere”, a mai spus Crin Antonescu. El a arătat că Gheorghe Flutur crede că judeţul Suceava e o „moşie portocalie” pe care poate să scrie cu oi „Trăiască Traian Băsescu!”.

„Avem nevoie aici de oameni care să se bată cu Gheorghe Flutur şi cu PSD”, a mai spus Crin Antonescu, care în felul acesta a lăsat să se înţeleagă faptul că cel mai potrivit pentur acest gend e luptă este Alexandru Băişanu, care a mai făcut acest lucru şi în perioada cât a fost prefect al judeţului Suceava. De altfel Antonescu nu i-a permis preşedintelui organizaţiei municipale Suceava, Mihai Steciuc să vină cu 23 de delegaţi în plus faţă de cei aproximativ 50 câţi erau trecuţi pe listă, pe motiv că cei 23 sunt preşedinţi ai organizaţiilor de cartier din Suceava şi nu ppot avea legitimitate de delegaţi de drept la conferinţa de alegeri.

După ce lucrurile au fost tranşate de Antonescu în mare parte, o lovitură pentru Pavăl a venit şi de la primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc care a spus foarte clar că şi el şi-a dorit să candideze dar că nu a făcut acest lucru dintr-un motiv foarte serios. „nu pot fi preşedinte cu jumătate de normă. O jumătate la primărie şi cealaltă jumătate la partid”. Cum Ursaciuc este, poate, cel mai iubit liberal din judeţ la ora actuală, şi cum Ioan Pavăl este primarul comunei Dumbrăveni mesajul a fost cât se poate de clar iar votul a fost devastator pentru echipa lui Pavăl are a adunat doar 88 de voturi din 422.

„ORI-ORI”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a transmis, sâmbătă, liberalilor suceveni, că alegerile prezidenţiale sunt „o bătălie ori-ori” în care nu există jumătăţi de măsură pe care PNL trebuie să o câştige dacă doreşte să rămână un partid important şi le-a cerut acestora să fie uniţi.
Antonescu a spus în cadrul Conferinţei judeţene de alegeri a PNL Suceava, că în prezent, partidul de află într-o bătălie pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. „Ne aflăm într-o bătălie în care nu există jumătăţi de măsură, o bătălie democratică. Nu e o bătălie în care învingătorii negociază cu învinşii şi merg mai departe. Este ori-ori”, a mai spus preşedintele PNL.

El a recunoscut că pentru PNL e mai greu în această bătălie întrucât este partid de opoziţie şi nu are resursele celorlalte partide aflate în competiţia electorală, dar a subliniat că orice liberal trebuie să înţeleagă că lupta nu este pe jumătăţi de măsură. Antonescu a mai spus că dacă PNL nu câştigă aceste alegeri riscă să „rămână de căruţă”, să fie un partid de mâna a doua, care să joace un rol nedemn şi nepotrivit. El a subliniat că împotriva sa au fost lansate valuri de diversiuni, cum că nu ar fi susţinut de lideri ai partidului, cum ar fi Ludovic Orban sau Călin Popescu Tăriceanu, dar a adăugat că oricâte diferenţe de opinie ar exista între aceştia, au aceleaşi păreri liberale şi susţin aceleaşi principii.

„Tot Partidul Naţional Liberal cu toţi liberalii săi e unit în această bătălie”, a spus Antonescu care a cerut unitate şi în cadrul organizaţiei judeţene PNL Suceava. „Dacă Traian Băsescu obţine încă un mandat vă veţi confrunta diferenţele de opinie în păduri, în cafenele pentru că în România viaţă politică democratică nu va mai exista”, a spus preşedintele PNL adăugând că va pleca de la guvernare inclusiv PD-ul. „Dacă vă rămâne Băsescu va exista comandantul suprem şi reprezentanta lui, Elena Udrea, cu băieţii”, a mai spus Crin Antonescu.

Elena Udrea rămâne „febleţea liberalilor”

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că Dorin Cocoş şi Elena Udrea au fost beneficiari ai serviciilor ilegale oferite de regimul Adrian Năstase şi că în aceste condiţii era invitat la masă Cozmin Guşă de Dorin Cocoş. Orban a spus în faţa delegaţilor participanţi la Conferinţa judeţeană de alegeri a PNL Suceava, că deşi nu-l simpatizează pe Cozmin Guşă şi nu vrea să-i i-a apărarea, a ţinut să spună că Dorin Cocoş îl invita pe Guşă să ia masa atunci când era secretar general al PSD şi apropiat al fostului premier Adrian Năstase.

El a mai spus că Elena Udrea l-a acuzat pe Cozmin Guşă că mânca gratuit la masa soţului ei, Dorin Cocoş, dar că la vremea respectivă, Cozmin Guşă mânca la „Trei Cocoşi” pentru că era invitat de domnul Cocoş. „Domnul Guşă era secretar general al PSD şi mâna dreaptă a primului ministru Adrian Năstase. Atunci, atât domnul Cocoş cât şi Elena Udrea au fost beneficiarii serviciilor ilegale oferite de regimul Năstase”, a mai spus Orban.

Totodată, deşi a recunoscut că ar putea fi acuzat că se antepronunţă, Ludovic Orban a spus că ministrul Turismului a depăşit orice fel de limită a bunului simţ, a normalităţii, a unui comportament decent. Secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a declarat, vineri, că în politică sunt foarte multe “nulităţi” şi, în acest context, că îl cunoaşte pe Cozmin Guşă de pe vremea când acesta mânca pe gratis la masa soţului ei, apreciind că actualul consilier al lui Mircea Geoană este „răspândac de zvonuri”.

Echipa lui Băişanu are membri din tot judeţul

Alegerile de sâmbătă au fost ţinute şi pentru un nou Birou Permanent Judeţean care va avea 23 de membri. În urma votului cea mai mare susţinere, chiar mai mare decât a preşedintelui Băişanu, a avut-o Marius Ursaciuc, cu 323 de voturi, următorul pe listă, la o distanţă considerabilă fiind fălticineanul Gheorghe Aldea (292), urmat de pro-rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Aurel Burciu (281 voturi). Primarul din Fundu Moldovei, Tudor Zdrob a primit 276 de voturi, Vasile Mocanu 265, Brânduşel Nichitean – 263 iar Gheorghe Galan tot 263. Aceştia vor fi de altfel şi vicepreşedinţii organizaţiei judeţene, Ovidiu Doroftei urmând a deţine funcţia de secretar general.

Între membrii BPJ, având astfel o legitimare a fotoliului ocupat, se numără şi deputatul Mircea Grosaru, primarii din Vatra Dornei, Ioan Moraru, şi respectiv Siret, Adrian Popoiu şi fostul preşedinte demis al PRM Suceava, Ilie Niţă. Singura femeie care şi-a găsit loc printre cei 23 este fostul subprefect Angela Zarojanu.

Senatorul Tiberiu Prodan, membru de drept în BPJ nu a dorit să-şi înerce norocul şi la vot, deşi nu avea nimic de pierdut ci doar de aflat câtă încredere mai au liberali în el. Ioan Pavăl va rămâne în continuare simplu membru al PNL şi este de aşteptat, conform unor surse bine informate din PNL, ca în perioada următoare să-şi declare „simpatia” pentru PDL.


Intră acum și în grupul de