Goana după rechizite, pe ultima sută de metri


Intră acum și în grupul de

Cu o săptămână înainte de începerea noului an şcolar atât librăriile, cât şi hipermarketurile din judeţ pun la dispoziţia părinţilor pachete promoţionale de rechizite şcolare, preţurile oscilând în funcţie de pretenţiile şi buzunarul fiecăruia. Librăriile au gândit oferte atrăgătoare, constând în ghiozdane de şcoală complet echipate cu produsele strict necesare elevului. Hipermarketurile, pe de altă parte, s-au axat pe oferte promoţionale ce cuprind pachete şcolare pe diferite cicluri de învăţământ.

Pentru a trimite un copil la şcoală cu strictul necesar, un părinte trebuie să scoată din buzunar cel puţin 300 lei. Suma include rechizitele de bază – caiet de 48 de file 0,9 lei, bloc de desen 1,8 lei, penar echipat cu tot necesarul 15 lei, plastilină 4 lei, acuarele 10 lei, carioci 5 lei, culori 7 lei, trusă de geometrie 15 lei – ghiozdanul, a cărui preţ oscilează de la 30 la 150 lei, echipamentul sportiv porneşte de la suma de 40 lei şi poate ajunge la 150 lei.

Pentru uniforma şcolară un părinte trebuie să scoată din buzunar minim 30 lei pentru o fetiţă şi 50 lei pentru băiat, însă uniformele de gimnaziu, personalizate în funcţie de opţiunea şi specificul fiecărei şcoli ating sume mult mai mari, în jur de 150 lei.

Elevii cu o situaţie materială precară vor beneficia rechizite gratuite, însă acestea vor ajunge la ei după începerea anului şcolar aşa că tot vor trebuie să-şi cumpere câteva.

Ministerul Educaţiei a alocat judeţului Suceava un buget de 1.053.387 lei pentru achiziţionarea a 45.046 pachete cu rechizite şcolare. Acestea urmează a fi distribuite elevilor din ciclurile primar şi gimnazial care provin din familii nevoiaşe.

Elevii care solicită acest ajutor social îşi vor putea depune dosarele la secretariatele şcolilor pentru a putea fi beneficiarii acestui program până pe data de 19 septembrie.

Pentru a putea beneficia de rechizite gratuite elevii trebuie să provină din familii al căror venit mediu net lunar pe membru, realizat în luna iulie, să fie de cel mult 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, adică nu mai mult de 250 de lei. Elevii care se încadrează în condiţiile impuse vor primi pachetele până cel târziu la 15 octombrie.

Un elev de clasa I va regăsi între rechizitele gratuite câte două caiete de tip I şi tip II, câte un caiet special abecedar, respectiv matematică, patru creioane, un stilou, ghiozdan, radieră, riglă, patru coperţi, acoarele sau penar.

Elevii de clasele II-IV, vor primi pachete identice, la fel ca elevii de clasele V-VII.
Un pachet de rechizite diferenţiat vor primi elevii de clasa a opta. Ei vor avea mai multe caiete dictando şi de matematică, faţă de colegii lor mai mici, precum şi pixuri.

Din nefericire mulţi părinţi se vor vedea nevoiţi să scoată bani din buzunarele şi aşa goale, şi pentru a cumpăra manuale care, de fapt, conform reglementărilor, pentru învăţământul obligatoriu ar trebui să le asigure statul.

Potrivit şefului IŞJ Suceava, Petru Carcalete, până pe data de 11 septembrie toate manualele comandate la edituri vor ajunge în depozitul de carte al Inspectoratului Şcolar Suceava. „Nu ştim dacă în 3 zile vom reuşi să distribuim toate manualele şcolilor din judeţ. Dar problema noastră nu e cât de repede le distribuim, ci că sunt insuficiente pentru că am avut bani puţini”, a declarat Petru Carcalete.

Inspectoratul şcolar sucevean a încheiat contracte de tipărire de manuale cu 26 de edituri. Instituţia a solicitat tipărirea a peste 161.000 de manuale şcolare, care ar acoperi necesarul unui număr de 85.700 de elevi din clasele I-XII, costurile ridicându-se la aproximativ 400.000 de lei.

În aceste condiţii mulţi elevi vor învăţa în anul şcolar următor din manuale vechi, uzate, din care au învăţat colegii lor mai mari în anii anteriori.


Intră acum și în grupul de