„Abramburica” da vesti proaste pentru santierele din scolile sucevene (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educaţiei, PSD-ista Ecaterina Andronescu, a declarat, sâmbătă, la Suceava, că datoriile ministerului pe care-l conduce pentru lucrările efectuate la unităţi şcolare se ridică la aproximativ un miliard de euro, dar nu a putut preciza când vor fi plătite acestea, arătând în acelaşi timp că totul depinde de alocările bugetare din anul 2010, care însă se anunţă a fi mult mai mici decât cele din 2009, motivat de criza economică.

Ecaterina Andronescu a spus într-o conferinţă de presă că s-a ajuns în această situaţie pentru că la deschiderea de investiţii a funcţionat doar criteriul campaniilor electorale din 2008, fără criterii care să ierarhizeze nevoile de investiţii. „Au fost deschise investiţii fără să existe criterii în cărora să fie stabilite ce şcoli intră în investiţii. În mandatul meu anterior aveam nişte criterii cât se poate de clare, legate de numărul de elevi şi de perspectiva de a acoperi şcoala respectivă cu elevi”, a spus ministrul Educaţiei.

Ea a arătat că în aceste condiţii la venirea sa la minister a preluat 4.300 de şantiere, din care 162 de campusuri gândite pentru centre de comună ce necesită resurse financiare extrem de importante, iar pe bugetul din acest an au fost ierarhizate şantierele de finanţat.

Ecaterina Andronescu (poreclită Abramburica de presa naţională în perioada 2000-2004) a menţionat că a dispus de un buget foarte mic, de doar 200 de milioane de lei, care au fost alocaţi pentru aproximativ 2000 de şcoli. „Avem speranţe să mai primim ceva resurse pe care le vom distribui în continuare”, a mai spus ministrul. Ea a mai arătat că şi cei care au angajat resursele în investiţii, inspectoratele şcolare sau primăriile, au încheiat contracte nesusţinute de alocările bugetare.

„Contractele încheiate nu au ţinut seama de resursele distribuite prin Hotărâre de Guvern. S-a încheiat contractul pe o sută de miliarde când Hotărârea de Guvern nu-i dădea decât şapte miliarde. Atunci lucrările s-au făcut în avans şi acum suntem în situaţia în care avem datorii către foarte multe firme care au angajat contracte cu inspectoratele sau cu primăriile, dar care au angajat aceste sume fără să aibă în spate un act normativ”, a mai spus ministrul.

Andronescu a menţionat că va mai dura „o perioadă de timp” până când datoriile se vor plăti şi se va intra într-o oarecare normalitate. Ea a spus că la toate şantierele sunt datorii de aproximativ un miliard de euro, iar în ceea ce priveşte plata acestora depinde de sumele de bani alocate în bugetul pentru 2010.


Intră acum și în grupul de