Bursa de Valori București susține că „înghețarea” listărilor de pachete minoritare pe piața de capital timp de doi ani contravine intereselor României: Piața de capital este un mediu eficient și transparent de dezvoltare a economiei românești

Inițiativa legislativă care interzice timp de 2 ani listarea companiilor de stat restricționează capacitatea statului de a utiliza piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și a investițiilor, transmite Bursa de Valori București într-un comunicat transmis redacției News Bucovina.

BVB face referire la legea adoptată, miercuri, de Camera Deputaților la inițiativa PSD.

„Bursa de Valori București (BVB) este un pilon esențial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea companiilor românești și, implicit, a economiei locale. BVB consideră că statul trebuie să fie un partener care să încurajeze prezența companiilor românești pe bursa locală și să stimuleze accesul populației la piața de capital prin măsuri fiscale, ceea ce va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor”, se arată în comunicat.

„Bursa de Valori București (BVB) constată cu regret aprobarea de către Parlament a propunerii legislative privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. BVB consideră că o astfel de inițiativă legislativă nu aduce beneficii statului român ci, dimpotrivă, restricționează capacitatea acestuia de a utiliza optim piețele de capital pentru finanțarea cheltuielilor și investițiilor și, de asemenea, întârzie procesul de modernizare și eficientizare a portofoliului de dețineri al statului”, se precizează în document.

Totodată, se menționează că încă de la adoptarea de către Senat a inițiativei legislative menționate, BVB a transmis punctele sale de vedere asupra acesteia către partidele politice, către membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, către Guvern și Președinție, opinii argumentate, printre altele, cu exemple ale companiilor de stat care sunt listate pe bursa locală.

„Reamintim că vânzările de acțiuni efectuate de statul român prin Bursa de Valori București în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanță corporativă și transparentizarea activității acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide și dividende importante plătite an de an. Fără îndoială că statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări”, se arată în comunicat.

BVB subliniază că în multe dintre aceste companii statul deține în continuare peste 50% din acțiuni, ceea ce dovedește că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control și influența strategică a statului în aceste companii și atrage atenția că listarea nu înseamnă privatizare, iar statul poate deține în continuare controlul asupra acestor operatori economici.

„Evoluția crizei actuale generată de pandemia de COVID-19 a pus în evidență importanța companiilor românești, problemele cu care acestea se confruntă, dar a adus, totodată, și oportunități de dezvoltare. Acestea pot fi fructificate dacă aceste companii au acces la finanțarea necesară, iar Bursa de Valori București este un pilon esențial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora și, implicit, a economiei locale”, mai arată BVB.

Totodată, instituția menționează că este foarte important de ținut cont că, în acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acționar pe Bursa de la București, cu un procent estimat între 25% și 30% din totalul acțiunilor aflate la tranzacționare.

„Aceste fonduri de pensii dețin activele populației. Astfel, putem afirma că prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetățeni. Considerăm că acest trend trebuie să continue și chiar să se dezvolte, mai ales în privința încurajării deținerilor directe de active financiare de către populație. Listarea companiilor de stat la bursă și creșterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea și stimularea accesului populației prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creșterea bunăstării românilor, îmbunătățirea gradului de economisire și dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate și cu o situație financiară solidă”, precizează în comunicat.

BVB consideră că decidenții politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc) atunci când sunt inițiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică și proiectele de dezvoltare ale tuturor agenților economici.