PNL asteapta un guvern legitim care sa construiasca bugetul pe 2010


Intră acum și în grupul de

Viceliderul grupului liberal din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, susţine că nu există nici o grabă pentru adoptarea bugetului pentru că este mai bine ca bugetul pentru anul 2010 să fie prezentat de un guvern legitim decât să fie construit după „tiparele proaste” ale lui Emil Boc şi Traian Băsescu. „Dacă bugetul e pe 10 decembrie, sau pe 10 februarie nu e nici o problemă. Doar că pe 10 februarie va fi un buget real, un buget adevărat, construit pe alte principii. De aceea este nevoie să vină un guvern legitim care să facă un alt fel de buget. Nu mă interesează un buget construit pe tiparele proaste ale lui Emil Boc şi Traian Băsescu”, a declarat Nicolăescu, sâmbătă la Suceava, adăugând că un buget adoptat în grabă poate ar face mai mult rău decât bine.

El a arătat că ţara nu rămâne fără buget pentru că până la adoptarea bugetului pentru anul 2010 se reia bugetul anului în curs. „Nu avem problemă că nu avem buget ca să facem finanţarea corectă a activităţii. Nu avem o asemenea problemă. Avem probleme de viziune de buget, avem probleme de viziune de ţară”, a ţinut să evidenţieze deputatul liberal.

Nicolaescu a apreciat că actualul guvern nu a venit cu proiectul legii bugetului în Parlament până la 15 octombrie, cum prevede legea, pentru că ar fi trebuit să arate, în campanie electorală, că în 2010 se va trăi mai rău decât în 2009. „Au nişte plăţi de făcut şi nu au de unde să le facă şi le-a fost frică să vină înainte de campania electorală pentru că s-ar fi aflat în ce hal vor aduce România în 2010. A aduce un buget în Parlament înseamnă dezbatere publică, înseamnă transparenţă, înseamnă să le spui oamenilor ce e în acel buget. Le-a fost frică să vină cu el pentru că arătau oamenilor că se va trăi şi mai rău în 2010 decât în 2009. Cum să faci aşa ceva în campanie electorală când vrei să-l realegi pe Traian Băsescu.

Cred că asta este explicaţia pentru care nu s-a adus bugetul în Parlament”, a spus deputatul PNL, adăugând că în anul 2010 va fi probabil un PIB la fel de mic ca în 2009, că vor fi probabil vor fi mai mulţi şomeri şi mai puţine impozite şi taxe colectate, dar şi restanţe din anul 2009 neplătite. „Va fi o nenorocire în 2010, nici nu vreau să mă gândesc”, a subliniat Nicolaescu.

El a arătat că un guvern „responsabil” care se va instala după alegerile prezidenţiale va trebui să adopte măsuri de politică fiscală care să relanseze economia. „Alt guvern, şi eu sper ca PNL împreună cu alte partide responsabile să facă un guvern responsabil, vor trebui să ia unele măsuri de o cu totul altă natură. În primul rând o altă politică fiscală care să uşureze povara fiscală de pe umerii agenţilor economici care să încurajeze investiţiile, care să micşoreze şomajul şi să crească locurile de muncă. Atunci, sigur că prin reaşezarea circuitului economic şi a fiscalităţii să poată anticipa o creştere economică mult mai mare decât anticipează FMI”, a explicat Nicolăescu, menţionând că va fi necesară şi o renegociere a acordului cu FMI.


Intră acum și în grupul de