PSD Suceava face plangere penala impotriva lui Flutur si a lui Lungu pentru anti-campanie


Intră acum și în grupul de

Instigare la discriminare, fals privind identitatea şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. Acestea sunt acuzaţiile formulate de PSD în plângerea penală depusă la Parchetul Curţii de Apel Suceava împotriva liderului Organizaţiei judeţene a PD-L Suceava, Gheorghe Flutur. Primarul Sucevei, Ion Lungu, este la rândul său acuzat de social-democraţi pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului.

Vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, director al departamentului juridic al organizaţiei, a declarat că plângerea penală se referă la materialele electorale realizate de PD-L care aduc atingere imaginii candidatului PSD la Preşedinţie şi care au fost interzise prin decizii ale BEJ Suceava şi BEC.

El a arătat că pe teritoriul judeţului Suceava au apărut materiale calomnioase la adresa candidatului Mircea Geoană elaborate de PD-L care au un format asemănător celor aparţinând PSD şi produc confuzie cu privire la partidul politic care le-a promovat „încercându-se inducerea în eroare a opiniei publice doar pentru un scop personal patrimonial şi anume păstrarea puterii şi a accesului la resursele financiare ale statului de către PD-L şi candidatul acestui partid la alegerile pentru preşedintele României”.

În plângerea penală, PSD Suceava consideră că folosul material injust se referă la accesul la resursele statului pentru a finanţa campania electorală excesivă cu resurse imense, peste prevederile legale referitoare la finanţarea campaniilor electorale.

Totodată, se menţionează că deşi organele statului puteau acţiona direct prin aplicarea legii privind alegerea preşedintelui României şi a Codului Penal, PSD Suceava a solicitat Biroului Electoral Judeţean înlăturarea acestor materiale, iar BEJ a admis în 26 noiembrie plângerea şi s-a dispus îndepărtarea materialelor calomnioase, iar PDL Suceava a facut contestatie care a fost respinsă în 30 noiembrie de Biroul Electoral Central.

PSD Suceava susţine că a notificat PDL Suceava şi pe preşedintele organizaţiei, Gheorghe Flutur personal despre existenţa acestor decizii care sunt obligatorii şi care se execută de îndată şi produc efecte juridice de la data afişării, fiind acte jurisdicţionale emise de Biroul Electoral Judeţean.

În plângere se arată că în seara de 1 decembrie pe Casa Culturii din municipiul Suceava, cu încălcarea legii, fără autorizaţie expresă, neasumate de nici o persoană, au apărut din nou acele materiale calomnioase în scop de denigrare şi inducere în eroare a opiniei publice. „Faţă de această situaţie apreciem că suntem în faţa unor infracţiuni săvârşite cu intenţie”, se precizează în plângerea penală pentru instigare la discriminare, fals privind identitatea şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti în care se mai arată că în situaţia în care în cuprinsul cercetărilor se va identifica un folos material injust solicită extiderea cercetarilor şi pentru infracţiunea de înşelăciune.

PSD Suceava cere Parchetului să identifice şi autorii acestor fapte şi la cererea cui au fost montate materialele calomnioase arătând că din informaţiile avute într-un caz similar administratorul unei firme susţine că are un contract cu PD-L. „Nu este lipsit de interes ca odată cu începerea urmăririi penale, în funcţie de probele administrate în cauză, să extindeţi cercetările şi faţă de numitul Ion Lungu primarul municipiului Suceava, pentru savârşirea infracţiunii de abuz în serviciu pentru nerespectarea hotărârilor BEJ şi pentru favorizarea infractorului”, se mai arată în plângerea PSD Suceava.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvât al PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei, a declarat că din partea PSD ar fi fost corect ca atunci când se plânge de afişele negative să se uite mai întâi la afişele puse încă din primul tur de scrutin peste tot în ţară. „Nu poţi să pozezi în nevinovat când tu eşti primul în culpă”, a spus Onofrei. El a arătat că nu are cunoştinţă că PD-L a montat acel afiş pe Casa Culturii. „Nu ştiu să fi pus noi acel afiş. Să fie găsit şi sancţionat cel care l-a pus. Autorul să fie găsit şi pedepsit”, a spus Onofrei.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că trebuie să fie foarte atent şi prudent în ceea ce priveşte îndepărtarea unor afişe. „ În 2004 PSD a pus un banner negativ pentru Alianţa D.A. pe Casa Culturii, fără autorizaţie. Am dat dispoziţie să fie dat jos, iar PSD mi-a făcut dosar pentru distrugere materială. Nu pot să-l dau jos pentru că apoi mă acuză că l-am dat jos. Când vrea PSD să fie corect? Eu nu ştiu cine l-a pus. Vom analiza, să vedem al cui este şi să-l dea jos”, a spus Lungu.


Intră acum și în grupul de