Cătălin Nechifor: Pro România și ALDE au fuzionat. Congresul noii formațiuni social-liberală a stabilit planul de redresare economică și l-a desemnat pe Victor Ponta candidatul pentru funcția de prim ministru


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene Suceava a Pro România, vicepreședinte național al formațiunii, deputatul Cătălin Nechifor, a anunțat că duminică a avut loc o schimbare importantă, Pro România și ALDE au fuzionat în urma congreselor de validare și a unui congres reunit, care a devenit actul de naștere al noii formațiuni social liberale.

„Este un proiect natural, colaborarea între cele două formațiuni a existat și în plan parlamentar, s-a realizat și alianța electorală la alegerile prezidențiale din 2019, atunci când l-am susținut pe Mircea Diaconu”, a spus Nechifor.

El a menționat că normele sanitare au obligat la măsuri speciale, drept pentru care congresele s-au desfășurat online, cu participarea redusă la 20 de persoane în fiecare județ, asigurand reprezentarea tuturor zonele importante din teritoriu. 

Fuziunea a fost aprobată în unanimitate de către delegații Pro România și ALDE, iar în congresul reunit s-au aprobat și modificările la statut, planul de redresare economică socială și a fost desemnat prin vot și candidatul la funcția de prim ministru, în persoana lui Victor Ponta.

Principalele măsuri economice și sociale adoptate sunt:

Venitul minim de criză (2000 lei lunar pentru persoanele singure, 1500 lei lunar pentru fiecare membru al familiei, fără să poată fi depășită suma de 4500 lei/lună pentru o familie) se va acorda prin plata de către stat a diferenței dintre veniturile realizate și nivelul garantat menționat,

se acordă jumătate în bani și jumătate în tichete valorice pentru produse alimentare și sanitare de strictă necesitate.

Reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru produsele agricole și alimentare și pentru serviciile din HORECA.

Anularea unor obligații fiscale aferente anului 2021 pentru IMM-uri: impozitul pe profit, impozitul specific, impozitul pentru microîntreprinderi, taxele și impozitele datorate activelor corporale neutilizate din cauza restricțiilor și interdicțiilor administrative. 

Statul va acoperi 50% din chiriile aflate în plată pe perioada nefuncționării IMM-urilor din cauza restricțiilor impuse de autorități. 

Amânarea pentru 2022 a ratelor aferente finanțărilor la bănci și IFN-uri și prelungirea maturității cu perioada de grație.

Deschiderea tuturor afacerilor închise de măsurile guvernului Orban. Măsura închiderii se poate lua doar în situația apariției unor focare de infecție COVID-19 în respectivele locații.

„Susținem desemenea revenirea la formula de educație față în față în școală, iar soluția reîntoarcerii în condiții de siguranță în școli este o testare repetată a tuturor celor din sistemul de învățământ”, a spus Nechifor.

El a mai arătat că referitor la sănătatea publică, formațiunea va aplica un Program Național de Testare COVID-19 a tuturor românilor, cu decontarea testelor de către stat, vom înființa Centrul Național de Plasmă Convalescentă și vom încuraja și motiva românii care s-au vindecat de COVID-19 să doneze sânge și vom iniția un Program Național de Imunizare pasivă împotriva COVID-19 prin administrarea de anticorpi de la persoanele care s-au vindecat, fie prin administrarea de seruri de anticorpi specifici/monoclonali obținuți în laboratoarele de cercetare.


Intră acum și în grupul de