Petru Luhan considera ca procedurile de alocare a fondurilor UE trebuie simplificate

Simplificarea procedurilor de alocare a fondurilor europene constituie o condiţie obligatorie pentru ieşirea din criză, este de părere europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European. Potrivit acestuia, Comisia Europeană a publicat recent Raportul strategic pentru anul 2010 privind punerea în aplicare a programelor pentru perioada 2007-2013 ce urmează să fie supus dezbaterii Parlamentului European şi care cuprinde informaţii despre programele aflate „în stadii timpurii de finanţare pe teren”.

Conform Raportului, România se află alături de alte state ce au identificat ca principale obstacole de sistem “distribuţia neclară a sarcinilor la nivel naţional, experienţa insuficientă, lipsa capacităţii administrative atât la nivelul autorităţilor de gestionare, cât şi la cel al beneficiarilor şi procesele de reorganizare internă a administraţiilor publice”. “Este destul de devreme să spunem că un stat sau altul va avea probleme în a utiliza fondurile structurale şi de coeziune alocate. În acelaşi timp, notăm că între dificultăţile menţionate de Comisia Europeană se află aspecte care trebuie să fie luate în calcul imediat la nivel naţional, pentru a fi identificate cât mai curând posibil soluţii. Depinde în primul rând de fiecare stat membru cum va înţelege să folosească aceste fonduri în actuala perioadă de criză şi cât de mulţi bani vor fi absorbiţi”, a declarat Petru Luhan.

El consideră că este normal ca începutul implementării politicii de coeziune să fie greoi în statele care au devenit de scurt timp membre ale Uniunii Europene. „Este o situaţie comparabilă cu cea a altor state care au intrat mai devreme decât România sau Bulgaria în Uniunea Europeană. Cele două state se înscriu într-un parcurs pe care l-a avut fiecare nou stat membru, în prima perioadă de programare, respectiv 2007 – 2013. Desigur că, nevoile fiind extrem de mari, pare că sistemul se mişcă extraordinar de încet, însă după cum se ştie, statele membre sunt pe deplin angajate în eficientizarea sistemului de implementare a programelor finanţate din fondurile structurale şi de coeziune”, a spus eurodeputatul PDL.

El a arătat că săptămâna aceasta la Strasbourg va fi votat Raportul referitor la modificarea Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 referitor la anumite dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de coeziune în ceea ce priveşte simplificarea anumitor cerinţe şi anumite dispoziţii referitoare la gestiunea financiară. El a reamintit că şi Comisia Europeană, în baza Planului de Redresare Economică, a făcut o serie de demersuri pentru susţinerea unui ritm accelerat de implementare a programelor, iar avansurile suplimentare în anul 2009, în valoare de 6,25 miliarde euro, au avut în vedere o creştere a prefinanţării şi o accelerare a investiţiilor.

„Statele membre trebuie însă să depună eforturi pentru a pune în aplicare rapid proiectele deja selectate, să accelereze selectarea de proiecte de calitate şi să se asigure că, într-un climat de presiune tot mai ridicată asupra bugetelor naţionale, se disponibilizează cofinanţarea naţională necesară pentru finanţarea investiţiilor aprobate, astfel încât resursele bugetare să fie mobilizate pe deplin, aşa cum este precizat în Raport”, a mai spus eurodeputatul democrat-liberal.