Comerciantii de bunuri culturale pot obtine bani pentru proiecte


Intră acum și în grupul de

Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DCPN) Suceava reaminteşte celor care comercializează bunuri culturale – icoane şi reproduceri după obiecte de artă că au obligaţia de a cotiza lunar cu 2-10% la Fondul Cultural Naţional, cu atât mai mult cu cât banii se pot întoarce în beneficiul lor prin anumite proiecte. „Le sugerez celor care doresc să acceseze proiecte din domeniul cultural să intre pe site-ul FCN pentru a se informa despre cum se realizează aceste proiecte”, a precizat directorul DCPN, Daniel Hrenciuc.

Comercianţii de bunuri culturale trebuie să plătească lunar o anumită sumă la fondul FCN, pe baza unei declaraţii de plată, iar neachitarea cotelor la termenul prevăzut atrage după sine majorări de întârziere.

Mai mult, legea spune că „neachitarea sumelor aferente cotelor timp de două luni de la termenul prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă”. Din sumele colectate FCN asigură finanţare pentru proiecte şi programe culturale, cele pentru anul 2010 fiind publicate pe situl www.afcn.ro.

„Noi le-am trimis adrese şi i-am înştiinţat că trebuie să plătească aceste cote, dar criza a afectat şi multe dintre aceste firme. Între timp unele dintre ele s-au desfiinţat. S-a colaborat cu Camera de Comerţ şi s-au trimis aproximativ 400 de adrese”, a subliniat şeful DCPN Suceava.


Intră acum și în grupul de