Petru Luhan si Andreea Marin Banica „lupta impotriva cancerului” in PE

Parlamentul European va găzdui miercuri, 2 iunie 2010, dezbaterea cu tema “Lupta împotriva cancerului – o prioritate pentru UE”, iniţiată de europarlamentarul PDL de Suceava, Petru Luhan. La discuţii vor participa şi românca Raluca Ioana Van Staden, inventatoarea detectorului de cancer, câştigătoarea Trofeului de Aur al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru Cea Mai Bună Femeie Inventator şi Andreea Marin Bănica, deschizător de drum pe tărâm umanitar în România post-decembristă, iniţiator şi promotor al campaniilor împotriva cancerului.

“În prezent, cu peste 3 milioane de noi cazuri şi 1,7 milioane de decese pe an, cancerul constituie a doua cauză cea mai frecventă de deces în Europa şi din nefericire statisticile arată că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer se va dubla în următorii 20 de ani. Organizarea acestei dezbateri este un prim pas în combaterea acestei boli necruţătoare.

Vom reuni în cadrul conferinţei toate “ingredientele” pentru a combate cancerul în mod eficient: evoluţiile tehnologice în domeniu – unde dna Raluca Ioana Van Staden îşi va prezenta invenţia, mijloacele de finanţare – unde vom avea prezentarea “Parteneriatului pentru lupta împotriva cancerului” din partea Comisiei Europene şi nu în ultimul rând discuţii privind crearea unui cadru legislativ favorabil pentru cetăţenii UE în ceea ce priveşte accesul la tratament. Sperăm ca în urma acestei dezbateri Comisia Europeană şi parlamentele naţionale să vina în sprijinul bolnavilor afectaţi de această boală”, a explicat eurodeputatul PDL de Suceava.

Luhan a precizat că din partea Parlamentului European va susţine o prezentare Alojz Peterle, raportor al Parlamentului European referitor la “Lupta împotriva cancerului: un parteneriat european.” Printre invitaţii la acest eveniment se vor număra şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice, medici oncologi de la spitalele din Bucureşti, Iaşi, Suceava, Oradea, Sibiu, organizaţii de pacienţi.