Liderul PSD Suceava ii cere presedintelui CJ sa revina asupra modului in care a impartit banii pentru calamitati (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, i-a cerut duminică lui Gheorghe Flutur să revină asupra hotărârii CJ Suceava prin care s-au alocat fonduri unor localităţi din Fondul de Solidaritate al UE, după ce inundaţiile din ultimele zile au dus la izolarea a sute de persoane în comuna suceveană Boroaia. Potrivit liderului PSD, deşi comuna avea nevoie de fonduri pentru investiţii pentru a se evita producerea de inundaţii, CJ Suceava „nu a dat niciun sfanţ”.

Nechifor a arătat că acum, când apele revărsate au provocat pagube în comună, fiind inundate zeci de gospodării, alte sute de gospodării fiind izolate, iar două drumuri distruse, se vede că era nevoie de fonduri pentru astfel de lucrări. „Preşedintele CJ Suceava ar trebui să se gândească în legătură cu modul în care a împărţit banii pentru calamităţi”, a spus liderul social-democraţilor suceveni.

Nechifor a mai anunţat că luni va face o interpelare ministrului Mediului îi care îi solicită asigurarea de fonduri pentru localităţile sucevene afectate de inundaţii. „Sper să se înţeleagă că e nevoie de bani şi nu doar de implicare politică prin vorbe”, a subliniat preşedintele PSD Suceava.

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a decis la începutul lunii iunie modul în care este distribuită localităţilor sucevene suma de 11 milioane de lei din cei 15 milioane de lei alocaţi judeţului Suceava de Parlamentul European din Fondul de Solidaritate pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din vara anului 2008.

Consilierii judeţeni PSD refuzat să voteze atrăgând atenţia că fondurile sunt distribuite pe criterii politice şi că localităţile conduse de primari PSD au fost în mod clar defavorizate la această împărţire faţă de cele conduse de primari PDL deoarece din cele 41 de localităţi către care s-au alocat aceste sume doar 12 sunt conduse de primari PSD, în timp ce opt localităţi afectate de inundaţii şi care au nevoie urgentă de fonduri nu au fost cuprinse în listă.

La acea dată vicepreşedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PDL a spus în cadrul şedinţei că inundaţiile nu au afectat localităţi pe culoare politică şi a subliniat că în urma inundaţiilor din 2008 au fost afectate 105 localităţi din judeţ, iar fondurile sunt distribuite în funcţie de priorităţi.
Guvernul a adoptat, în octombrie 2009, o hotărâre prin care se alocă Consiliului Judeţean Suceava aproximativ patru milioane de euro, Consiliului Judeţean Maramureş – 1,3 milioane euro, Consiliului Judeţean Botoşani – 2,2 milioane euro, Consiliului Judeţean Iaşi şi Consiliului Judeţean Neamţ – câte aproximativ două milioane euro pentru decontarea cheltuielilor pentru repunerea în funcţiune a reţelelor de aprovizionare cu apă, a sistemelor de colectare a apei pluviale şi a instalaţiilor pentru apele reziduale, precum şi pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate de inundaţii.

Parlamentul European a aprobat, în şedinţa sa din 11 martie 2009, primul proiect rectificativ pe 2009, în care s-a solicitat transferarea sumei de 11,8 milioane euro din Fondul de Solidaritate al UE, în urma inundaţiilor care au afectat România în iulie 2008. Prin acest raport, se acordă 11,8 milioane de euro judeţelor Suceava, Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Maramureş, unde 241 de localităţi, cu o populaţie totală de 1.6 milioane de locuitori, au fost afectate în mod direct de inundaţii.

În 2002, Consiliul European a decis instituirea Fondului de Solidaritate al UE, obiectivul acestuia fiind de a oferi asistenţă financiară care să contribuie la restabilirea rapidă a condiţiilor normale de viaţă dintr-o regiune sau ţară, în caz de catastrofe naturale. Totalul daunelor directe reprezintă baza de calcul a valorii asistenţei financiare ce poate fi utilizată exclusiv pentru acţiunile urgente de primă necesitate. Acest Fond nu este prevăzut pentru compensarea daunelor private.


Intră acum și în grupul de