Deputatul Ioan Bălan cere președintelui ANRE măsuri pentru ca facturarea la energie electrică și gaze naturale să se facă la tarifele din  momentul consumului și nu la tarife ulterioare, mai mari


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan și-a exprimat, marți, îngrijorarea față de modul în care distribuitorii de energie electrică și gaze naturale facturează consumurile pentru clienți și a cerut președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, să precizeze cum a acționat pentru evitarea unor facturi la prețuri mari.

„Cei mai mulți dintre furnizorii de energie electrică și gaze naturale înregistrează întârzieri și de peste trei luni la emiterea facturilor fiscale pentru consumul înregistrat de clienții casnici. Motivul întârzierilor este pus de furnizori pe seama multiplelor modificări legislative operate de către Guvern și Parlament cu privire la plafonarea prețurilor, aspect ca poate justifica întârzieri de câteva săptămâni, nu de câteva luni. Cu toate acestea, intrarea în sezonul rece crește riscul ca atunci când se va realiza regularizarea consumului, cetățenii să primească facturi foarte mari pe care să nu le poată plăti”, a explicat Ioan Bălan.

El a mai arătat că, mai mult decât atât, mulți dintre consumatorii casnici au beneficiat de tarife mai mici chiar și decât cele plafonate, în baza unor contracte mai vechi, care au expirat anul acesta, iar lipsa unei facturări efectuate la timp poate genera situații în care consumatorului i se impută un consum regularizat la un nou tarif, mult mai mare decât cel pe care l-a avut în momentul consumului.

Ioan Bălan solicită președintelui ANRE, în scopul evitării apariției unor situații în care consumatorii să nu poată plăti facturile sau să plătească la tarife mai mari decât în momentul consumului, să arate ce măsuri a dispus astfel încât furnizorii de energie electrică și gaze naturale să factureze consumul gospodăriilor în fiecare lună, iar sumele rezultate din regularizările ulterioare să fie minime.

„Care este motivul pentru care, chiar și pentru consumatorii casnici care dețin contoare electronice/digitale de măsurare a consumului de energie electrică, al căror consum poate fi telecitit de la distanță, emiterea facturilor și înregistrarea consumului se face cu întârziere?”, a mai întrebat Ioan Bălan.

Totodată, el a cerut președintelui ANRE să prezinte măsurile pe care le are în vedere astfel încât operațiunile de regularizare a consumului de energie electrică/gaze naturale să se facă la tarifele din  momentul consumului și nu la tarife ulterioare, mai mari.


Intră acum și în grupul de