Mirza vrea doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor si a presedintilor de CJ (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Modificarea legislaţiei electorale. Asta va propune, printre altele, alianţa care va fi constituită între PSD şi Alianţa de Centru Dreapta, potrivit spuselor senatorulului PSD de Suceava Gavril Mîrza.

Parlamentarul social-democrat a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cadrul acestor discuţii va susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, ca şi până acum, subliniind că alegerea primarilor în urma unui singur tur de scrutin va favoriza primarii în funcţie. „Voi propune ca şi preşedinţii de Consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin”, a spus Mîrza.

El a mai declarat că legislaţia electorală va trebui să interzică oferirea oricărui cadou alegătorilor în afară de afişele electorale. Mîrza consideră că pentru eliminarea mitei electorale ar trebui ca finanţarea campaniilor electorale să fie asigurată de la bugetul de stat, după modelul francez.

El a spus că şi după doi ani de la ultimele alegeri locale primeşte soluţii de rezolvare a unor sesizări făcute în acea perioadă faţă de persoane care au oferit mită electorală sau care au încălcat legea electorală, dar că persoanele în cauză nu păţesc nimic, fiind la putere. „Parlamentarii trebuie să conştientizeze pericolul ce ne paşte dacă se va continua cu mita electorală”, a spus senatorul social-democrat care consideră că propunerea sa va fi sprijinită în Parlament.

Liderul PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că 63 de deputaţi PDL şi PSD şi un liberal au depus la Parlament o iniţiativă legislativă prin care propun ca primarii să fie aleşi într-un tur de scrutin, ceea ce reprezintă “o golănie politică”. “Am venit să trag un semnal de alarmă atât opiniei publice, cât şi colegilor mei din PNL, în legătură cu un lucru pe care nu mă pot feri să îl calific drept o golănie politicianistă. Este vorba de o iniţiativă legislativă depusă de 63 de parlamentari ai PDL şi PSD, printre care s-a rătăcit şi un deputat al PNL, prin care se propune alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, după modelul alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, chipurile pentru a scuti bugetul de stat de o cheltuială în plus”, a susţinut Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.

El a precizat că, în calitate de primar în funcţie, ar avea toate motivele să fie de acord cu o asemenea lege, dar a menţionat că, în calitate liberal şi “om de onoare”, nu poate decât să ia poziţie publică împotriva acestei “aberaţii antidemocratice”.


Intră acum și în grupul de