Consilierii USL din Radauti reclama majorarea abuziva a tarifului unic la apa si canal


Intră acum și în grupul de

Preţul la apă şi canal este „o nouă metodă de jecmănire a rădăuţenilor” de Consiliul Judeţean Suceava şi Prefectură prin intermediului “operatorului unic” – ACET Suceava, susţin consilierii USL din municipiul Rădăuţi într-un comunicat de presă. „Aceste preţuri au fost aplicate cu încălcarea dispoziţiilor legale, majorate abuziv şi pentru a căror intrare în normalitate “ca şi valori” şi legalitate, vom deschide o serie de procese la instanţele de judecată din România şi ne vom adresa şi Comisarului European pentru Dezvoltare de la Bruxelles, pentru a reclama abuzurile săvârşite împotriva locuitorilor judeţului Suceava”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că, la ora actuală, prin pronunţarea sentinţei instanţei de judecată, care anulează HCL Rădăuţi de aprobare a preţului la apă/canal, operatorul ACET nu mai are nici un suport legal pentru preţul prestaţiei sale. „În condiţiile în care, limita de suportabilitate a populaţiei rădăuţene este de 2,5 lei/mc, actualele tarife de 5,42 lei/mc pentru apă potabilă + apă uzată sunt un adevărat jaf la adresa populaţiei din Rădăuţi”, se mai arată în comunicat.

Tariful practicat de operatorul regional de apă-canal ACET SA Suceava, la care sunt acţionari Consiliul Judeţean şi Consiliile locale din mai multe localităţi ale judeţului, printre care şi CL Rădăuţi este unic şi a fost stabilit pentru accesarea unui proiect de reabilitare, modernizare şi extindere a reţelelor de apă-canal din cinci zone ale judeţului Suceava, investiţia fiind de 120 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin POS Mediu.

Reprezentanţii CJ Suceava au evitat să comenteze cererea consilierilor USL din Rădăuţi, dar potrivit acestora, municipiul Rădăuţi riscă să piardă finanţarea de 26 de milioane de euro pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea reţelelor de apă-canal, dacă modifică oricare dintre condiţiile obligatorii ce au fost stabilite pentru accesarea programului.

„Mult aşteptata participare a d-lui prefect, Sorin Arcadie Popescu la Rădăuţi, confirmată însuşi de domnia sa prin mijloacele de informare locală, nu a mai avut loc. Aşa cum era de aşteptat, dar iată că s-a adeverit, “chestiuni urgente şi de ultim moment” l-au împiedicat pe d-l prefect să vină la Rădauţi, dar în schimb a trimis un director de compartiment să-l reprezinte. Rădăuţiul şi rădăuţenii poate nu au onoarea ca domnul prefect, de la înălţimea funcţiei sale să coboare şi printre noi.

Mulţumim d-lui prefect ca Raportul de audit din 02.09.2010, efectuat la primăria Rădăuţi de către Instituţia Prefectului, Consiliul Judetean Suceava, D.G.F.P. Suceava, ne-a fost trimis si nouă cu ocazia acestei şedinţe şi am putut lua la cunoştinţă, dacă mai era cazul, de modul dezastruos în care se derulează relaţiile economice dintre Primăria Rădauţi şi S.C. Servicii Comunale, inclusiv recomandările de intrare în legalitate a activitaţii Primăriei.

Ne pare rău că acest raport, modest ca şi constatări şi măsuri, totuşi nu a putut fi dezbatut împreună cu Prefectul judeţului.

Agenda întâlnirii cu domnia sa mai cuprindea , aşa cum am arătat în scrisoarea deschisă, şi aşa cum s-a putut constata şi în cadrul şedintei de ieri, flagrantele încălcări ale legii comise de primarul Aurel Olărean sub umbrela protectoare a secretarului municipiului Haralambie Herghelegiu. Prin faptul că d-l prefect are la dispoziţie şi cunoştinţă de toate hotărârile Consiliului Local Rădăuţi prin direcţia juridică de specialitate şi nu s-au luat măsuri rezultă că domnia sa este părtaş la aceste ilegalitati.

Prin scrisoarea deschisă adresată domnului prefect, noi, consilierii USL din cadrul Consiliului Local Rădăuţi, prin care solicitam prezenţa domniei sale şi implicit corectarea pe cale legală a aspectelor semnalate, am demonstrat că suntem deschişi la dialog în interesul oamenilor pe care îi reprezentăm ca aleşi locali.

Refuzul domnului prefect de a participa la şedinţă, deşi iniţial a anunţat public că va veni, demonstrează limpede o lipsă clară de interes pentru nevoile imediate ale rădăuţenilor precum şi o complicitate tacită la gravele ilegalităţi care se petrec la Rădăuţi.

În ceea ce ne priveşte, noi, consilierii USL din cadrul CL Rădăuţi, îi asigurăm pe rădăuţenii că ne vom bate în continuare pentru a le apăra şi proteja interesele”, se mai arată în comunicatul de presă semnat de consilierii USL din cadrul CL Rădăuţi.


Intră acum și în grupul de