Catalin Nechifor: „Regionalizarea e o chestiune serioasa. E ca bacalaureatul”


Intră acum și în grupul de

Regionalizarea este un proces laborios şi nu se poate face peste noapte, după cum îi taie pe unii capul, a declarat joi liderul PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, subliniind că PDL nu are minime cunoştinţe în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială. ”Mă întreb dacă nu cumva regionalizarea nu e decât o petardă de fum care maschează dezastrul din economie”, a spus Nechifor.

În opinia sa, regionalizarea este un examen greu, ca Bacalaureatul, iar un Guvern repetent la sănătate, educaţie şi reformă nu poate intra în acest examen. “Regionalizarea e o chestiune serioasa. E ca Bacalaureatul. Un Guvern repetent la Sănătate, Educaţie, salarii şi reformă nu poate intra în Bacalaureat. E greu de înţeles cum îşi permit să discute despre reorganizarea administrativ-teritorială când Guvernul nu are nici o susţinere în rândul electoratului”, a afirmat deputatul PSD.

El a mai declarat că în neştiinţa lor, liderii PDL nu sunt în stare nici măcar să copieze modele de împărţire a teritoriului ale ţărilor fondatoare ale Uniunii Europene, arătând că Germania are districte (bezirk) şi regiuni, Franţa are departamente şi regiuni, Italia are provincii şi regiuni. „Dacă se doreşte o regionalizare se poate folosi modelul german, francez sau italian, care sunt ţări fondatoare ale Uniunii Europene”, a spus Nechifor.

Nechifor a arătat că în cazul în care se vor înfiinţa super-judeţe cum propune Traian Băsescu, vor fi mari probleme legate de contractele pe care le au actualele Consilii Judeţene, creditele angajate de Consiliile Judeţene, apreciind că va fi „o întreagă tevatură” şi cu schimbarea actelor populaţiei.

El i-a transmis prim-vicepreşedintelui PDL Gheorghe Flutur, preşedinte al CJ Suceava, să se ocupe de absorbţia de fonduri europene şi să lase specialiştilor să se ocupe de regionalizare. „Sfatul meu către Flutur şi Falcă e să se ocupe de atragerea de fonduri europene. Cred că asta ar trebui să fie prioritatea şi nu regionalizarea”, a spus Nechifor care a adăugat că Gheorghe Flutur e doar un pădurar care de zece ani face politică.

Preşedintele PSD Suceava a spus că îi va explica lui Gheorghe Flutur ce înseamnă regionalizare şi că îi cere mai întâi acestuia să studieze Politica de coeziune economică şi socială, să înveţe principiul eliminării disparităţilor intra şi inter-regionale conform Tratatului Lisabona, principiul subsidiarităţii, de aducere a deciziei cât mai aproape de cetăţean.

Nechifor a mai spus că Gheorghe Flutur ar trebui să înveţe şi despre alocarea echilibrată de bugete pentru localităţi, ceea ce nu va fi foarte greu, pentru că trebuie să acţioneze invers faţă de cum face acum, când criteriul alocării este cel politic.

Liderul PSD Suceava a menţionat că poate vorbi despre acest subiect în cunoştinţă de cauză în condiţiile în care a lucrat opt ani în cadrul Consiliului Judeţean Suceava în domeniul dezvoltării regionale, fiind în prezent şi membru al Asociaţiei Române de Ştiinţe Regionale şi al Regional Science Association International.


Intră acum și în grupul de