Nechifor sustine ca nefinalizarea proiectului integrat privind gestionarea deseurilor din judet demonstreaza incompetenta guvernarii PDL (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

La trei ani de la preluarea conducerii CJ Suceava, preşedintele instituţiei, Gheorghe Flutur, nu a reuşit să finalizeze proiectul integrat privind gestionarea deşeurilor, a declarat luni, preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor.

„Acest proiect a fost blocat consecutiv de Flutur din 2005 când s-a refuzat un parteneriat public-privat. În 2008, Flutur a spus că este o prioritate şi nu s-a făcut nimic ceea ce demonstrează incompetenţa guvernării locale, judeţene şi naţionale a PDL”, a spus liderul social-democraţilor suceveni. Potrivit acestuia, PDL este interesat doar de proiectele din care pot să facă bani pentru partid, iar proiectul integrat de gestionare a deşeurilor este prin fonduri europene unde controalele sunt stricte.

Nechifor a ţinut să precizeze că judeţul Suceava, cu un potenţial turistic important, nu va mai avea din 16 iulie nicio groapă de gunoi disponibilă conform Acordului cu Comisia Europeană, iar toate localităţile vor trebui să transporte deşeurile la gropi de gunoi din localităţi din alte judeţe. „La un calcul sumar, numai la comunele din judeţ costul lunar pentru transportul deşeurilor se ridică la 500.000 de lei”, a spus deputatul PSD.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Suceava şi al Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu, a declarat că în perioada 2002 – 2003, când PSD se afla la guvernare, a acceptat, în cadrul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, termene de închidere nerealiste pentru cele şapte gropi de gunoi din judeţul Suceava, ultimul dintre aceste termene fiind 16 iulie 2011, pentru gropile de la Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc. „În perioada 2005 -2007, judeţul Suceava, cu PSD la conducere, a ratat oportunitatea realizării a două depozite ecologice de deşeuri prin parteneriat public – privat cu SC Ecologica SA, iar în perioada 2007 – iunie 2008 conducerea PSD a CJ Suceava nu a făcut nimic pentru a accesa fonduri prin POS Mediu în vederea realizării unei investiţii tip sistem integrat de management al deşeurilor”, a spus Cadariu.

El susţine că PSD continuă „un serial al aberaţiilor” pe marginea acestui subiect în condiţiile în care CJ Suceava a început în avans şi cu fonduri proprii construcţia depozitului de deşeuri de la Moara, iar în data de 11 aprilie 2011 a fost semnat contractul de finanţare europeană pentru acest proiect, în prezent fiind derulate proceduri de achiziţie publică a lucrărilor din cadrul proiectului. „În ce priveşte perioada ulterioară datei de 16 iulie 2011, în urma avizelor primite de la Ministerul Mediului şi Agenţia Regională de Mediu, a fost găsită soluţia depozitării temporare a deşeurilor menajere pentru cele două locaţii, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, pe acelaşi amplasament, urmând ca aceste deşeuri să fie folosite în procesul de închidere a celor două gropi, în ce priveşte profilarea lor”, a mai spus Cadariu.


Intră acum și în grupul de